Foto: MMC RTV SLO/Shuterstock
Foto: MMC RTV SLO/Shuterstock

Gledalec iz Logatca Matjaž Natrtnik ima v hiši vgrajen sistem za ogrevanje z utekočinjenim naftnim plinom, a se zaradi visoke cene energenta greje na drva. "Nekateri imajo svoj les, drugi drva kupujejo, zagotovo pa država od tega nima nič in še onesnaženje okolja je veliko večje, kot bi bilo, če bi se ogrevali na utekočinjen naftni plin (UPN), ki je eden izmed okolju bolj prijaznih energentov za ogrevanje. Če bi bila cena UNP takšna kot je cena avto plina bi se zagotovo ogrevali z njim. Saj tudi pri kurilnem olju ali nafti, kjer gre za isti energent, je kurilno olje precej cenejše kot nafta, tukaj pa je ravno obratno," nam je povedal Logatčan.

Ceno UNP določata ponudba in povpraševanje

Trenutno je maloprodajna cena utekočinjenega naftnega plina za ogrevanje 0,99 EUR, cena istega energenta za pogon, torej avto plina pa 0,62 EUR. "In potem sem primerjal kakšna je razlika v Avstriji in Nemčiji in sem prišel do ravno obratnih cen. Avto plin je dražji, plin za ogrevanje pa skor pol cenejši kot v Sloveniji,” je pojasnil gledalec. Zakaj je pri nas UNP dražji od avtoplina smo vprašali enega največjih distributerjev UNP pri nas, podjetje Butan d.d. Primerjave z razmerami na trgu utekočinjenega naftnega plina v Nemčiji, zaradi premalo informacij o tamkajšnjih procesih oblikovanja cen, niso želeli komentirati. “Pri nas pa se cena utekočinjenega naftnega plina za ogrevanje in avto plina prosto oblikujeta na trgu glede na ponudbo in povpraševanje. Cena UNP-ja za ogrevanje pa je lahko v primeru večje porabe tudi nižja od cene avto plina," so pojasnili iz Butan plina.

Gre za kartelni dogovor med podjetji?

Pred slabim mesecem je ministra za gospodarstvo in za infrastrukturo na visoke cene utekočinjenega plina za ogrevanje s poslanskim vprašanjem opozoril poslanec Franc Breznik: "Spet eden izmed kartelnih dogovorov, ne more biti drugo. Nemški in avstrijski upokojenci, ki imajo vsaj dvakrat večje pokojnine, plačujejo UNP za ogrevanje 0,49 evra na liter, slovenski upokojenci ali pa mlade družine pa približno 0,98 evra na liter. Skoraj dvakrat dražji plin za ogrevanje plačujemo kot Avstrijci in Nemci. To je tipičen primer monopola iz preteklosti in tipičen primer, kjer ena agencija ne deluje." Ministra za infrastrukturo ter gospodarski razvoj in tehnologijo Peter Gašperšič in Zdravko Počivalšek sta povedala, da za cene UNP nista pristojna. "Eventualne trditve o kartelnem dogovarjanju bo morala preveriti Javna agencija za varstvo konkurence," je še pojasnil minister Počivalšek.

Agencija za varstvo konkurence pričela preiskavo

Na Agenciji za varstvo konkurence pojasnjujejo, da se na področju cen utekočinjenega naftnega plina kažejo določena odstopanja. "Agencija se do neke mere strinja, da je takšna razlika v ceni nenavadna in jo nameravamo v bližnji prihodnosti podrobneje preverit oziroma smo z aktivnostmi na tem področju že začeli," so pojasnili z Agencije. Glede navedb o domnevnem kartelnem dogovarjanju pa Agencija pojasnjuje, da je za dokazovanje omejevalnih sporazumov, ki so prepovedani v skladu s 6. členom Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, treba uvesti postopek ugotavljanja kršitve, zbrati vsaj relevantna dejstva in dokaze, dati podjetju, zoper katerega se vodi postopek, možnost izjave o vseh dejstvih in okoliščinah, ki jih je zbrala Agencija, šele nato pa se lahko izda odločba o ugotovitvi kršitve. Agencija je v fazi zbiranja podatkov in analiziranja predmetnega trga, od izsledkov te analize pa bo odvisno njeno nadaljnje postopanje.