Foto:
Foto:

Zaskrbljeni potrošniki pozivajo ZPS, naj preveri varnost medu, saj nekaj tednov po izbruhu afere nimajo jasnega odgovora, ali je med na trgu varen, ker vpletene inštitucije posredujejo nasprotujoče si informacije, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost. Na ZPS pojasnjujejo, da se ukvarjajo s primerjalnim testiranjem kakovosti izdelkov in storitev, ki ga financirajo člani ZPS, nimajo pa niti virov niti pristojnosti, da bi preverjali varnost izdelkov na trgu. Za nadzor nad slednjo je odgovorna država, so zapisali. Ker je bilo na trgu neregistrirano zdravilo za zatiranje varoje vrhniškega podjetja Apis M&D, menijo, da je kmetijsko ministrstvo dolžno čim prej izvesti novo vzorčenje na dovolj velikem vzorcu, da bi ugotovili, ali obstaja tveganje za zdravje ljudi.

Brez ukrepanja bo škoda povzročena dobrim proizvajalcem medu

Afera po njihovem mnenju ruši zaupanje potrošnikov v varnost, in ne le kakovost slovenskih pridelkov. Ministrstvo ima zato še posebno odgovornost, saj z javnimi sredstvi podpira kampanjo Kupujmo slovensko. Brez takojšnjega ukrepanja bo škoda povzročena tudi vsem dobrim proizvajalcem medu, zaupanje v tako pomemben slovenski izdelek, kot je med, pa izgubljeno, dodajajo. Veterinarji Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so po julijski preiskavi v podjetju Apis M&D na pristojno sodišče naznanili sum nepravilnosti v družbi, odločili pa so se tudi za vložitev kazenske ovadbe. V spornem zdravilu so poleg dovoljenega zdravila amitraz našli še klorfenvinfos in razgradni produkt rotenona, ki nista dovoljena. Pri čebelarjih, za katere so na podlagi podatkov o prejetih pošiljkah sumili, da so prejemali in uporabljali preparate podjetja Apis M&D, so zato izvedli poseben nadzor.

Posedi in Noč: "Slovenski med je varen!"

V nekaterih vzorcih medu so našli sledi amitraza, v nekaterih vzorcih satja z medom, ki sicer ne bi prišlo na trg, pa poleg amitraza tudi klorfenvinfos. Vrednosti ostankov niso presegale maksimalne vrednosti, določene z evropsko zakonodajo. Direktor uprave za varno hrano Janez Posedi in predsednik ČZS Boštjan Noč sta zagotovila, da je slovenski med varen, medtem ko je vodja Centra za zastrupitve UKC Ljubljana Miran Brvar dejal, da med čebelarjev, ki so uporabljali sporno zdravilo, ni varen. Kmetijski minister Židan je že večkrat povedal, da zaupa oceni, da je med varen, pomembno pa se mu zdi tudi, da se nadzor nadaljuje, analize pa razširijo. Minister je sicer naklonjen javni objavi seznama čebelarjev, ki so kršili predpise, saj meni, da je to eno najmočnejših orožij, ki jih ima država na voljo.

Židan ne vidi razlogov za razrešitev Bizjakove

Minister se je odzval tudi na očitke Čebelarske zveze Slovenije, da je zaradi odpovedi naročil čebelarjem nastala velika škoda. Zvezo je namreč močno zmotila izjava direktorice inšpekcije za varno hrano Andreje Bizjak, ki je dejala, da je lahko tretjina medu ogrožena, česar pa poročilo inšpekcije ne potrjuje. Zaradi tega so zahtevali odstop Bizjakove oziroma njeno razrešitev, vendar je minister direktorici inšpekcije za varno hrano stopil v bran. Prepričan je, da ni razloga za njeno razrešitev, saj je inšpekcija končno naredila to, za kar jo plačujemo, je pojasnil Židan, ki tudi meni, da je bolj kot izjava pomembna ugotovitev uradnega poročila.

Potrošniki se v zadnjih tednih pogosto sprašujemo, ali je med na trgovskih policah sploh varen, glede na to, da vpletene inštitucije posredujejo nasprotujoče si informacije. Zakaj so čebelarji kupovali zdravila zoper varojo na črnem trgu? Zakaj so zdravila za čebele pri nas dražja kot v tujini? Zakaj ne objavijo seznama čebelarjev, ki so kršili predpise? O vsem tem v oddaji Posebna ponudba v soboto, 9. januarja ob 17.20 na TVS 1.