Čigava bo predsedniška palača? Foto: BoBo
Čigava bo predsedniška palača? Foto: BoBo

Danilo Türk je prepričan, da je "prvi korak k pomiritvi" odstop mariborskega župana Franca Kanglerja. Pri tem pa opominja, da morajo biti demonstracije mirne in dostojanstvene. "Treba se je izogibati kakršni koli uporabi sile," poudarja. "Ti protesti so izraz prebujanja civilne družbe," še pravi in ocenjuje, da ta deluje drugače kot pred 20, 25 leti. "Danes se velik del tega prebujanja dogaja na socialnih omrežjih," ugotavlja.

Borut Pahor pa opozarja: "Če bi se ustvaril vtis, da je nasilje kot vrh demonstracij - pa naj bodo te še tako upravičene - razlog za odstop ljudi, potem ne bo nikoli konca." Pri tem dodaja, da je treba demonstracije jemati kot iskren prikaz trenutnega položaja, "ne smemo pa nagrajevati nasilja".

Tako Türk kot Pahor vlado pozivata, naj pri spoprijemanju s protesti deluje povezovalno in svoje državljane, kot je dejal Türk, posluša, pri čemer je aktualni predsednik prepričan, da prvi odzivi premierja Janeza Janše in notranjega ministra Vinka Gorenaka niso bili primerni. Türk je ob tem Janšo, ko se ta vrne iz tujine, pozval na pogovor, na katerem bi poiskala rešitve za trenutne razmere v državi.

Pahor pa je spomnil na nedavne sestanke pri predsedniku referenduma glede referenduma, ki so po začetnem navdušenju zamrli, govora o dialogu pa ni več: "Če bi se pogovori nadaljevali, bi to dalo tudi signal ljudem z ulice, da se da dogovoriti." Türk odgovarja, da pogovori tečejo, razen v primeru referenduma o slabi banki, ker o tem odloča ustavno sodišče in so vsi postopki zamrznjeni. Pri tem poudarja, da so se protesti začeli zaradi ravnanja mariborskega župana in ne zaradi referendumov.

Sklepno soočenje kandidatov na 1. programu Radia Slovenija sta vodila Jolanda Lebar in Tomaž Celestina. Zadnje soočenje pred volilnim molkom pa bo na televizijskih zaslonih. V petek ob 21. uri se bo s kandidatoma pogovarjal Slavko Bobovnik.

Bogat arhiv in napovednik volilnega dogajanja
Napovednik radijskih in televizijskih soočenj ter drugih oddaj, povezanih z letošnjimi predsedniškimi volitvami, je dostopen na tej povezavi. V njem najdete tudi bogat arhiv dozdajšnjega dogajanja.

Sklepno radijsko soočenje Pahorja in Türka
Sklepno radijsko soočenje Pahorja in Türka