Foto:
Foto:
Marjan Kramar
Kramar bi poleg milijonske nagrade po pogodbi lahko prejel še 200.000 evrov. Foto: RTV SLO
Danilo Türk
Predsednik Türk je slovensko politiko pozval k začetku razprave o spremembi ustave. Foto: MMC RTV SLO
Pivovarna Laško
Delničarji Pivovarne Laško so odpovedano skupščino izpeljali kar na stopnišču kulturnega centra. Foto: MMC RTV SLO
Raketa
Severna Koreja je izvedla jedrski poskus in v zrak izstrelila več raket kratkega dosega. Foto: EPA
Opel
Delavci Opla so si oddahnili, ko so izvedeli, da jih bo "rešila" kanadska Magna. Foto: EPA
Barcelona
V Ligi prvakov so po zmagi nad Manchestrom United slavili nogometaši Barcelone, Foto: Reuters
Utrip, 30. 5. 2009

V sredo so se v Bruslju srečali evropski komisar za širitev Olli Rehn ter slovenski in hrvaški minister za zunanje zadeve, Samuel Žbogar in Gordan Jandroković. Žbogar je po srečanju povedal, da je komisar Rehn pripravljen na spremembe svojega predloga in da to ni bil predlog vzemi ali pusti, Jandroković pa je po srečanju zatrdil, da slovenska dopolnila k Rehnovemu predlogu za Hrvaško nikakor niso sprejemljiva. Komisar Rehn naj bi si vzel čas za premislek, o predlogu naj bi poročal predsedujoči trojki, pogovori pa naj bi se nadaljevali v prvi polovici junija.

Na dan so prišle nove podrobnosti iz pogodbe Marjana Kramarja. Nekdanji prvi mož NLB-ja, ki je ob odhodu dobil več kot milijon evrov nagrade, je imel več kot 16 tisoč evrov bruto plače. Poleg visoke plače je bilo v pogodbi, ki je bila sestavljena po merilih iz leta 2001, zapisano, da bi ob milijonu nagrade lahko dobil še 200.000 evrov. V tretjem delu pogodbe je zapisano, da ima Kramar pravico po izpolnitvi mandata dobiti 12 zadnjih plač, kar je približno 200.000 evrov. Tega nekdanji predsednik uprave NLB-ja še ni dobil, a mu po pogodbi pripada.

Zaostreno kreditiranje menedžerskih odkupov
Državni zbor je sprejel spremembe zakona o jamstveni shemi, ki bankam prepovedujejo kreditiranje menedžerskih odkupov v primerih kršitev zakonodaje. Novela zakona bankam, ki za odobrena posojila pridobijo jamstvo države, prepoveduje dajanje, refinanciranje ali obnavljanje posojil oz. spreminjanje pogojev posojil, če so namenjena upravam in z njimi povezanim osebam za financiranje odkupov podjetij. Prepoved bo veljala za tiste primere, ko posojilojemalec nima dovoljenja za prevzem ali pa zoper njega teče postopek pred Uradom za varstvo konkurence ali Agencijo za trg vrednostnih papirjev.

Türk odprl razpravo o spremembah ustave
Predsednik republike Danilo Türk je predlagal začetek razprave o potrebnih in želenih ustavnih spremembah za prihodnost. V pismu, ki ga je poslal predsedniku DZ-ja Pavlu Gantarju, predsedniku vlade Borutu Pahorju in predsednikom parlamentarnih strank, je izpostavil zamisli akademika Tineta Hribarja in drugih pravnih strokovnjakov, pa tudi Janeza Janše, ki je na nedavnem kongresu stranke predlagal ustavne spremembe. Ob tem je Türk dejal, da so zamisli o ustavnih spremembah šele na začetku, zrela je le zamisel, ki zadeva pristojnosti ustavnega sodišča.

V četrtek je na seji nadzornega sveta z mesta predsednika uprave Zavarovalnice Triglav odstopil Andrej Kocič. Nadzorniki so njegov odstop sprejeli, razlogi pa naj bi bili po neuradnih informacijah povezani s poslovanjem zavarovalnice v preteklem letu. Kociča bo začasno zamenjal član uprave in delavski direktor Mišo Čeplak.

Skupščina delničarjev kar na stopnišču
Uprava in nadzorniki Pivovarne Laško so v petek pol ure pred njenim začetkom sklicano skupščino preložili. Zbrani delničarji so jo zato izvedli na stopnišču kulturnega centra v Laškem. Na nadomestni skupščini so glasovali Kad, sklad Skagen Kon-Tiki, Electa, nekaj malih delničarjev in vseslovensko združenje malih delničarjev, ki je imelo za slab odstotek kapitala pooblastil, skupno pa so njeni udeleženci predstavljali dobrih 16 odstotkov kapitala pivovarne. Delničarji so izglasovali predlog Kada o izredni reviziji ter o razrešitvi dveh nadzornikov, prav tako pa upravi ni podeljena razrešnica. Na predlog Kada so bile znižane sejnine.

31. maj je dan brez tobaka. Vsako leto zaradi bolezni, povzročenih s kajenjem, po svetu umre okoli pet milijonov ljudi, v Sloveniji pa okoli 3.000. Glede na raziskave zaradi s kajenjem povzročenih bolezni umre okoli polovica rednih kadilcev, ki v povprečju preminejo 16 let prej kot njihovi vrstniki, ki niso nikoli kadili.

Severna Koreja izvedla jedrski poskus
Severna Koreja je v ponedeljek sporočila, da je uspešno izvedla jedrski poskus, v naslednjih dneh pa je izstrelila še nekaj raket kratkega dosega. Mednarodna skupnost je bila ogorčena, še v ponedeljek zvečer se je sestal Varnostni svet Združenih narodov, obsodil poskus in napovedal novo, še strožjo resolucijo. Pjongjang se za opozorila mednarodne skupnosti zaradi jedrskega poskusa ne zmeni in je zagrozil celo z napadom na južno sosedo.

Svetovna gospodarska kriza močno povečuje zlorabe človekovih pravic, je glavna ugotovitev letnega poročila Amnesty Internationala. "Svet sedi na socialni, politični in ekonomski tempirani bombi, ki jo napaja razširjajoča se kriza človekovih pravic," je dejala generalna sekretarka AI-ja Irene Khan, ki je opozorila, da padec gospodarstva prispeva k slabšanju stanja spoštovanja človekovih pravic, pogosto odvrača pozornost od težav in ustvarja nove.

Magna bo rešila nemški Opel
Nemška vlada se je s kanadskim proizvajalcem avtomobilskih delov Magna dogovorila, da bo prevzel Opel, evropski del ameriškega velikana General Motors. Nemška vlada naj bi v začetku zagotovila 1,5 milijarde evrov premostitvenega posojila, Magna pa bo kratkoročna potrebna sredstva zagotovila že prihodnji teden.

Barcelona slavila v Ligi prvakov
V sredo se je končalo eno najzanimivejših tekmovanj na svetu - nogometna Liga prvakov. Na stadionu v Rimu je vseh 90 minut tekme kraljevala Barcelona, ki je z 2:0 premagala Manchester United in domov odnesla še eno trofejo. Doma je odmevala zmaga nogometašev Interblocka, ki so drugič zapored dobili pokal Hervis, potem ko so v Mariboru z 2:1 (1:0) premagali Luko Koper.

V domžalski Hali komunalnega centra so varovanci Jureta Zdovca še drugič ugnali Helios (72:61) in v finalni seriji državnega prvenstva v košarki povedli z 2:0. Odločitev o prvaku lahko tako pade že v torek.

V Cannesu slavil Beli obroč
V nedeljo so Cannesu podelili zlate palme. Že drugič je slavil avstrijski režiser Michael Haneke, ki je zlato palmo dobil za svoj film Beli trak, ki se je okitil še s pohvalo ekumenske žirije in nagrado kritike FIPRESCI. Za najboljšega igralca so razglasili Christopha Waltza za vlogo v filmu Inglourious Basterds Quentina Tarantina, najboljša igralka pa je postala 37-letna Francozinja Charlotte Gainsbourg za svojo vlogo v spornem Antikristu Larsa von Trierja.

Konec tedna je minilo 200 let od smrti Josepha Haydna, očeta simfonije in godalnega kvarteta, ob Mozartu in Beethovnu najpomembnejšega skladatelja dunajske klasike.

B. T.

Utrip, 30. 5. 2009