Obraz, ki ga bo Slovenija veliko videla ... Foto: EPA
Obraz, ki ga bo Slovenija veliko videla ... Foto: EPA

Jadranka Kosor je po nenadnem odstopu Sanaderja prevzela vodenje stranke HDZ, oblikovala pa bo tudi novo vlado. V svojem govoru ob izvolitvi za predsednico stranke se je sprva osredotočila predvsem na zahvalo Sanaderju, za katerega je dejala, da ga bo težko zamenjati, vendar je blagostanje hrvaškega naroda na prvem mestu. Slovenije ni omenjala, jo je pa ostro napadel poslavljajoči Sanader.

Kadrovska vprašanja so očitno burna tema na vladnih sejah. To dokazuje tonski posnetek današnjega sestanka ministrov, ki se je znašel na spletnih straneh vlade. Policija medtem preučuje, ali pri nenamernem prenosu četrtkove seje obstajajo znaki kaznivega dejanja. Vlada pa je sklenila, da bodo dogradili sistem neposrednih prenosov novinarskih konferenc.

Policija je ta teden priprla tri osumljence za napad na novinarja in aktivista za pravice gejev in lezbijk Mitjo Blažiča pred lokalom Open. Osumljenci naj bi bili simpatizerji skupin, ki spodbujajo nestrpnost.

Gradbišče v ljubljanskih Stožicah je za en dan odprlo vrata. Dvorana, ki naj bi bila po mnenju župana Zorana Jankovića skupaj s stadionom zgrajena 30. 6. 2010, bo sprejela 12.480 gledalcev za športne in 15.480 gledalcev za koncertne prireditve. Po mnenju Petra Vilfana dovolj za Slovenijo in število prebivalcev v Ljubljani, ki bodo morda videli sklepni turnir četverice v Evroligi, saj ta ideja kljub slabim rezultatom Uniona Olimpije še ni zamrla. Vilfan upa, da bo dvorana nosila ime znanega slovenskega športnika.

Medtem, ko podrobnosti o smrti kralja popa niso znane, je MMC na klepetu gostil glasbenega kritika Miroslava Akrapoviča. Med drugim pravi, da Michaela Jacksona lahko postavimo ob bok Presleyju in Lennonu.

"Morate poskusiti," so bile prve besede sveže poročenega Janeza Janše, ko je prišel iz cerkve v Drežnici pod Krnom, kjer je večno zvestobo obljubil svoji izvoljenki Urški Bačovnik.

Iraške varnostne sile so uradno prevzele nadzor nad iraškimi mesti, ameriška vojska pa se je umaknila v oporišča zunaj mestnih središč.

Najvišje iransko zakonodajno telo Svet varuhov je potrdilo izide predsedniških volitev, zaradi katerih je prišlo v državi do številnih protestov.

Začela se je največja kolesarska dirka na svetu. Uvodno preizkušnjoDirke po Franciji, 15,5-kilometrski kronometer po ulicah Monte Carla, je premočno dobil olimpijski prvak Fabian Cancellara. Vse oči pa ostajajo uprte v povratnika, 7-kratnega zmagovalca Toura, Lanca Armstronga.