Do zdaj so v Sloveniji preverili le en sum na okužbo z novo gripo, a je laboratorijski pregled sum ovrgel. Foto: MMC RTV SLO
Do zdaj so v Sloveniji preverili le en sum na okužbo z novo gripo, a je laboratorijski pregled sum ovrgel. Foto: MMC RTV SLO
Didier Drogba, Chelsea
Prvi napadalec Chelseaja je zapravil veliko priložnost na prvi tekmi proti Barceloni. Foto: Reuters
Zrcalo tedna, 3. 5. 2009
Utrip, 2.5.2009

Slovenija in Hrvaška pripravljata nov predlog in najverjetneje zadnji kompromisni predlog za način reševanja medsebojnega mejnega vprašanja. Slovenija naj bi ga v Bruselj poslala v tednu po 10. maju.

Delničarji Istrabenza bodo 5. junija na skupščini odločali o dokapitalizaciji družbe v višini 475 milijonov evrov. Nadzorni svet družbe pa je prejel poročilo uprave o ukrepih prestrukturiranja družbe. O tem bo mnenje podal v 5 dneh.

Nič več podaljševanja menedžerskih kreditov?
Vlada pripravlja spremembe zakona o javnih financah, ki naj bi koristnikom državne pomoči za posledice gospodarske krize, prepovedale kreditiranje in podaljševanje zavarovanj posojil iz menedžerskih prevzemov.

Ob dnevu upora proti okupatorju je 27. aprila v Ljubljani potekal shod proti krepitvi fašističnih teženj, kar se po mnenju organizatorjev dogaja.

Ob prazniku dela 1. maja je bila peta obletnica vstopa Slovenije v Evropsko unijo.

Vodenje generalštaba Slovenske vojske je prevzel generalmajor Alojz Štajner.

Gripa seje paniko po svetu
V svetu je najbolj odmevala nova gripa. Največ okužb in tudi smrti je bilo v Mehiki, kjer je virus tudi izbruhnil. Umrl je 101 človek, okuženih pa jih je 506. Večina držav je sprejela posebne ukrepe za boj proti bolezni.

Mednarodni denarni sklad (IMF) je poenotil poglede na boj proti gospodarski krizi. Dogovorili so se za podvojitev sklada, namenjenega posojilom revnejšim državam.

29. aprila je potekal Svet Nato-Rusija, ki pa ga je zasenčil spor prihodnjega dne. Nato je izgnal dva ruska diplomata, ki ju je obtožil vohunjenja. Moskva pa je pred tem prevzela odgovornost za obrambo meja Južne Osetije in Abhazije.

Najbolje kaže Manchestru
V svetu športa sta odmevali prvi polfinalni tekmi Lige prvakov. Na tekmi med Barcelono in Chelseao ni bilo zadetkov, Manchester United pa je doma z 1:0 odpravil Arsenal. Povratne tekme bodo ta teden.

Prvak košarkarske Evrolige je Panathinaikos, ki je v napeti končnici ugnal moskovski CSKA. Tekmo za tretje mesto pa je proti Olympiakosu dobila Barcelona.

Rokometaši Gorenja Velenja so si v drugi tekmi polfinala pokala EHF proti St. Gallenu zagotovili nastop v finalu tekmovanja.

Google razburil pisatelje
Pisatelji so izrazili ogorčenje nad namenom podjetja Google, ki želi čim več knjig narediti brezplačno dostopnih na spletu.

M. R.

Zrcalo tedna, 3. 5. 2009
Utrip, 2.5.2009