Hrvat, ki se je iz Zagreba namenil v Ljubljano, da bi napadel Boruta Pahorja, je imel pri sebi pet ročnih bomb. Foto: Policija
Hrvat, ki se je iz Zagreba namenil v Ljubljano, da bi napadel Boruta Pahorja, je imel pri sebi pet ročnih bomb. Foto: Policija
Delavec Mure
Država je odločila, da Muri ne bo namenila petih milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
L'Aquila
V italijanski L'Aquili so zasedali najpomembnejši svetovni voditelji, ob robu zasedanja G8 pa so se zbrali tudi številni protestniki. Foto: EPA
Slovo od Jacksona
Od Michaela Jacksona so se poslovili v Staples Centru v Los Angelesu. Foto: Reuters
Zrcalo tedna, 12. 7. 2009
Utrip, 11. 7. 2009

Odločitev je padla, država v Muro ne bo vložila petih milijonov evrov. Po mnenju gospodarskega ministra Mateja Lahovnika je odločitev Soda ob trenutnih razmerah pričakovana in smiselna. Sod s finančnim vložkom v zdajšnji obliki Muri ne bi mogel zagotoviti dolgoročnega obstoja, poleg tega pa v družbi že dalj časa ni kakršnega koli resnega poslovnega modela in nadzora nad stroški poslovanja, posebej družb v tujini. Sindikat Mure je nad odločitvijo ogorčen.

V petek zvečer so slovenski policisti prijeli hrvaškega državljana, ki naj bi nameraval izvesti atentat na slovenskega premierja Boruta Pahorja. 59-letnik je v priporu, hrvaški mediji pa so poročal, da je bil pred leti na obravnavi v psihiatrični bolnišnici Vrapče, zaradi posledic vojne pa ima status 90-odstotnega invalida. Osumeljenec je na vlak vstopil v Zagrebu, za cilj pa si je izbral Ljubljano. Pri sebi je imel pet ročnih bomb, aktiviranje ene med njimi je preprečil policist na Dobovi.

Tasič po štirih mesecih odstopil
Predsednik Danilo Türk se je s predstavniki političnega vrha srečal na razpravi o slovenski ustavi. Ugotovili so, da slovenska ustava ne potrebuje radikalnih sprememb, temveč le popravke, nekateri predlogi pa naj bi bili pripravljeni že jeseni. Türk je prepričan, da bo Slovenija po spremembah suverena in dobro povezana v Evropski uniji. Matic Tasič je odstopil z mesta generalnega direktorja družbe Slovenske želenice, ki jo je vodil manj kot štiri mesece. Nepreklicno odstopno izjavo je Tasič podal nadzornemu svetu družbe, ki je odstop sprejel in tako Tasiča, ki ne bo dobil odpravnine, razrešil.

Na Hrvaškem pogrešajo slovenskega potapljača, ki se je s še tremi kolegi v soboto podal v izvir reke Cetine pri Kninu. Trije so v soboto priplavali na površje, četrti pa ne, zato ga iščejo hrvaški in slovenski reševalci. V 77. letu starosti je umrl dolgoletni ljubljanski mestni svetnik, pisatelj, dramatik in novinar Peter Božič.

V L'Aquili so reševali svet
V pred meseci do tal porušeni L'Aquili so se sestali voditelji držav skupine G8, ki so se dogovorili, da bodo za pomoč lačnim in za razvoj kmetijstva v revnih državah, predvsem v Afriki, namenili kar 20 milijard dolarjev, poleg tega pa so sklenili, da se dvig povprečne temperature omeji na dve stopinji Celzija v primerjavi z letom 1900. Voditelji so se strinjali tudi, da bodo med gospodarsko krizo nadaljevali spodbujanje gospodarske rasti in krepitev regulatorskih ukrepov. Ob vrhu so potekali tudi protesti.

Barack Obama je bil na obisku v Rusiji, ki so ga mnogi označili za prelomnega v odnosih Rusije in ZDA. S predsednikom Dmitrijem Medvedjevim sta se dogovorila o zmanjšanju jedrskega orožja v prihodnjih sedmih letih, ta dogovor pa bo zamenjal sporazum Start I, ki se izteče decembra letos.

Kosorjeva in Pahor v roku desetih dni
Potem ko je vodenje hrvaške vlade prevzela Jadranka Kosor, je hrvaška stran zagotovila, da je Hrvaška bila in je še vedno pripravljena na pogovore za odpravo slovenske blokade pri njenih pristopnih pogajanjih z Evropsko unijo. Premierka Kosorjeva je povedala, da se je s kolegom Borutom Pahorjem pripravljena srečati kadar koli in kjer koli, do srečanja pa naj bi prišlo v roku desetih dni nekje na Hrvaškem. Kosorjeva si je za glavni nalogi sicer zadala boj proti gospodarski krizi in ohranitev makroekonomske stabilnosti, obljubila pa je tudi, da bo država kmalu preskočila mrtvo točko v pristopnih pogajanjih z Evropsko unijo.

V kitajski pokrajini Sinkiang so se vneli spopadi med Ujguri in večinskimi Han Kitajci. Nemiri so terjali 184 žrtev, več sto je bilo ranjenih, številne pa so prijeli. Oblasti so iz bojazni pred novimi nemiri razglasile prepoved javnih zborovanj. V Pamploni poteka tradicionalni festival San Fermin, kjer se najpogumnejši udeleženci vsak dan podajo na tek pred biki. Ti so že zahtevali smrtno žrtev, več ljudi pa je bilo ranjenih.

V Potočarih so se spomnili na žrtve Srebrenice
V spominskem parku Potočari je potekala spominska slovesnost ob 14. obletnici pokola v Srebrenici, ko so 11. julija 1995 bosanski Srbi pobili približno 8.000 bosanskih Muslimanov. Slovesnosti se je udeležilo več kot 30.000 ljudi, prvič pa so dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici zaznamovali tudi v Evropi.

Slovo od kralja popa
V torek so v Staples Centru v Los Angelesu pokopali kralja popa, Michaela Jacksona. Od legende so se poslovili številni ljudje iz sveta znanih in največji oboževalci, Jacksonova smrt pa še vedno buri duhove. Končala sta se dva festivala, mariborski Lent in ljubljanski Jazz Festival, v Novem Sadu pa so glasbeni navdušenci uživali na festivalu Exit.

Na Touru vse zanimiveje
Petkova 224 km dolga prva gorska etapa na Touru, ki se je končala na 2240 m visokem smučišču Arcalis v Andori, je postregla z zmago 23-letnega Francoza Bricea Feilluja. Contador je dobil bitko z Armstrongom in skupno zasedel 2. mesto, rumeno majico pa je oblekel Rinaldo Nocentini. Pred navijači Real Madrida se je predstavila nova okrepitev, Portugalec Cristiano Ronaldo. Nogometaši Maribora pa so v petem superpokalu v Ljudskem vrtu premagali Interblock s 3:2 po podaljšku.

V Barceloni so izžrebali skupine za košarkarsko Evroligo. Union Olimpija se bo v skupini C pomerila s CSKA-jem, Tau Ceramico, Maccabijem, rimskim Virtusom in kvalifikantom. Skupino A sestavljajo Barcelona, Montepaschi Siena, Cibona, Fenerbahče, Žalgiris in Asvel, skupino B Olympiacos, Partizan, Unicaja, Efes Pilsen, Lietuvos Rytas in kvalifikant, skupino D pa Panathinaikos, Real Madrid, Armani Jeans Milano, Aseco Prokom, Himki Moskva in Oldenbrug. Prvi del bo potekal od 21. oktobra do 14. januarja.

Zrcalo tedna, 12. 7. 2009
Utrip, 11. 7. 2009