Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kibernetski kriminal je lani v svetovnem gospodarstvu povzročil za 5.500 milijard evrov izgub, razlaga Aleksander Šinigoj, direktor podjetja Palsit in predsednik organizacijskega odbora 19. konference Infosek. "Zaradi tega, ker nekateri posamezniki nimajo ustrezno zavarovano domačih kamer, praktično pokukajo v njihov dom in njihovo zasebnost. Nekateri vdrejo na njihov bančni ali drugi račun. Ker so te grožnje nenehno prisotne, je pomembno, da jih poudarjamo, si izmenjujemo izkušnje in pogledamo, katere so nove tehnologije in novi načini za zaščito."

Kibernetski kriminal zaradi vse večje digitalizacije doživlja pravi razcvet. V Evropski uniji ugotavljajo, da se 20 odstotkov podjetji in organizacij dnevno srečuje s kibernetskimi napadi. Matevž Mesojednik iz podjetja Nil: "Vsi smo na mailu na internetu, vsi smo povezani. Hekerji danes meja več ne poznajo! Imamo nekatere, ki so bolj usmerjeni in se želijo okoristiti z denarjem. So pa tudi takšni primeri, ko recimo nekomu, ki piše diplomsko, magistrsko nalogo, to po pol leta ukradejo in ga zanjo izsiljujejo. Zato se vprašaš, ali boš sistem ustrezno zaščitil. Vendar je včasih že prepozno."

Branko Miličevič iz ljubljanskega kompetenčnega centra za kibernetsko varnost SIQ, ki ima na tem področju vodilni položaj v jugovzhodni Evropi, pove, da je bilo v zadnjem času kar nekaj vdorov v spletne igralnice. Kako njihovo podjetje lahko pomaga? "Mi nekako simuliramo hekerske napade, ugotovimo njihove pomanjkljivosti, napišemo poročilo in dobre primere oziroma navodila, kako odpravijo te pomanjkljivosti."

Na konferenci Infosek je svoje znanje, izkušnje in izzive s področja informacijske varnosti predstavilo sto mednarodnih in domačih strokovnjakov.