Foto: Avditorij Portorož/Jadran Rusjan
Foto: Avditorij Portorož/Jadran Rusjan

Pravita, da pesem nosi močno sporočilo, saj to sovpada s situacijo, ki odzvanja v tem trenutku v svetu. ''Kdo smo? je logično vprašanje, ki si ga postavljamo ob prelomnih točkah svojega življenja. Kaj si želimo od življenja, s kom delimo svoj čas in prostor, ali so ljudje okoli nas pristni in kdo vse nosi masko,'' o skladbi razmišlja Samuel Lucas, ki je napisal melodijo pesmi, besedilo pa je prispevala Vita Lunaček.

Po zmagi v rubriki Pesem in pol Radia Koper smo se pogovarjali s Samelom Lucasom.

Pred kratkim so naši poslušalci okronali skladbo `Kdo smo?´, ki ste jo skupaj odpeli z Majo Založnik. Čestitke!
Res najlepša hvala. To mi veliko pomeni, da ljudje nekaj slišijo, kar niso prej videli oziroma slišali. Predstavitev na Melodijah morja in sonca namreč ni bila tako kvalitetna, kot zveni originalna izvedba. Sem zelo vesel, počaščen, pravzaprav.

Nastopila sta prva in odprla letošnje 40. Melodije morja in sonca. Kako je bilo stopiti na oder letošnjega MMS-ja?
Rekli so mi, da bom nastopal prvi. Češ, saj ni važno, prvi, peti, deseti, dvanajsti, saj je vseeno. Predstavit grem skladbo, ne pričakujem nobene nagrade, ne zmage, jaz hočem samo predstaviti svojo pesem. Kot avtor sem bil namreč povabljen na Melodije in rekel sem si, da bo z mano še Maja Založnik in bova skupaj pokazala, da sva res dobra in da imam dobro pesem. Na žalost je izpadlo tako, da sem se moral ugrizniti v jezik, ker sem rekel, da mi je vseeno, kateri po vrsti nastopam. Če bi nastopal dvanajsti, bi imel vsaj boljši zvok. Tako, da je bilo malo razmetano vse skupaj, že sam sem na odru začutil, da je velika razlika z zvokom na tonski vaji dan prej. Se zgodi. Mislim, da moram sedaj naprej, pač tehnične težave se dogajajo, upam, da se ne bodo več. Glasbenik se namreč potrudi, dva meseca sem bil prav v elementu ustvarjanja. Želel sem si, da bi z drugimi glasbeniki naredil nekaj kvalitetnega. Nato pa sem v treh minutah povozil te sanje.

O čem govori vajina zmagovita skladba Kdo smo?
Točno - Kdo smo!? To je vprašanje, ki si ga postavljamo na nekih prelomnih točkah, kadar ne veš, a si sploh še kaj pomemben. Lani si je to vprašanje zastavilo veliko umetnikov, glasbenikov, mnogo drugih ljudi, ki jim ni bilo dovoljeno opravljati tega, kar znajo. Rekel sem si, pel bom, kdo mi kaj more. Ne delam nič slabega. Postavljal sem si vprašanja, ki so si jih najbrž zastavili mnogi. Razmišljal sem o zaščitnih maskah, po glavi mi je rojilo tisoč vprašanj.

Zadnje čase baje preživljate v Piranu, kjer nastopate v tamkajšnjem lokalu akustično. Za kakšno zgodbo pravzaprav gre?
Zgodba je zelo zanimiva. Ko sem se leta 2008 vrnil nazaj v Slovenijo, nisem vedel, kje bi pel. Ko sem bil na Švedskem, sem imel 128 dni vsak dan koncerte in to vsepovsod. Odločil sem se, da se vrnem domov, porodilo se je vprašanje, kje igrati, kaj zdaj? Vzel sem akustično kitaro in začel peti ob morju. Zbrali so se različni ljudje in s prakso sem začel zdaj, v času epidemije. Začutil sem pozitivne vibracije ljudi, koliko pravzaprav pogrešajo glasbo, pogrešajo umetnost in spoštovanje vsega, kar počnem. Kolikor jim daš, toliko dobiš nazaj. To je res lepo. Ne gre torej za lokal, gre za nekaj posebnega, kjer se zbere res veliko ljudi, ki uživajo v dobri glasbi, se sprostijo ter pozabijo na težave.

Celoten pogovor s Samuelom Lucasom objavljamo tukaj.