Foto: Google
Foto: Google

"Spoštovani, rodil se je OLJKAR!!!" je v pismu, ki je pospremilo skladbo z omenjenim naslovom, zapisal Gianni. V oljčnem gaju, med krošnjami dreves je zapihal vetrič in mu prinesel melodijo. Besedilo za odo slovenskim oljkarjem je zapisal Leon Oblak, priredbo zanjo pa Matjaž Švagelj.

Živite pod 200 let staro nonino lipo in pojete o oljki!

Res je, vendar imam tudi pesem o nonini lipi, čim pa se spustim malo nižje, do prve vasi, so tam že oljke. Oljka je posebno drevo.

Katero jed z oljkami imate najraje?

Veliko je tega. Vse kar je povezano z oljčnim oljem in oljkami, vse je fantastično. Da ne govorim o ribah.

Je nonina lipa že zacvetela in zadišala?

Letos nekoliko zamuja, vseeno pa je pod lipo od none lepo.

Kako je prišlo do sodelovanja z Leonom Oblakom?

Kar nekaj mojih skladb je on napisal. Leon je zagotovo eden boljših slovenskih besedilopiscev in upam, da bova v prihodnje še sodelovala.

Kdo je poskrbel za glasbo?

Leon Oblak je napisal besedilo, sam sem avtor glasbe, Matjaž Švagelj pa je naredil priredbo. Skupaj smo dobra ekipa. Sicer pa, ko smo že pri glasbi, v petek imam v Ormožu prvi koncert po epidemiji.

Na uho mi je prišlo, da ste poklicali Aleša Klinarja in ga nagovorili, naj 30 let kasneje znova posname Svobodno sonce!

To je bila moja ideja. Poklical sem Klinarja in potem se je to Svobodno sonce spet zgodilo. Vesel sem, da smo se glasbeniki spet povezali.
Videospot je zelo lep in zanimiv, posnet na različnih koncih naše države.
Ja, na Rogli je sredi maja snežilo. Ko smo prispeli na vrh, smo mislili, da smo sredi zime in si v šali voščili vesel božič. Narava je neverjetna.

Kako je v naši domovini biti mlad 30 let kasneje?

Sam gledam z optimizmom naprej. Dajmo se povezovati, kajti samo tako gremo lahko naprej.

Z Giannijem Rijavcem se je pogovarjala Mojca Klarič

Pravilnik glasovanja za rubriko Pesem in pol
Pesem in pol je glasbena rubrika, v kateri se vsak teden pomerijo tri skladbe slovenskih izvajalcev po izboru glasbenega uredništva Radia Koper. Predloge predstavimo v petkovem programskem pasu Dopoldneva in pol. Glasovanje poteka na več načinov, in sicer:
- prek spletne strani Radia Koper (glasovanje poteka neprestano),
- prek SMS glasovanja (vsak petek od 11.45 do 11.55),
- s klici v živo (vsak petek od 11.45 do 11.55).
Štetje zbranih glasov in razglasitev zmagovalca bosta vsak petek ob 12.00 v živo na valovih Radia Koper. Zmaga tisti izvajalec, ki prejme največje število točk. Glas, oddan s klicem v živo, pomeni 1 točko, oddani SMS pomeni 1 točko. V končni seštevek gredo tudi glasovi, oddani prek radijskega spletnega mesta, in sicer na način, da se odstotki spremenijo v točke. Primer: 52 % prejetih glasov pomeni 5 točk, 32 % prejetih glasov pomeni tri točke, 16 % prejetih glasov pa 2 točki.
V primeru enakega števila glasov prevlada število glasov, ki smo jih po telefonu prejeli v živo.