Foto: Ana Kete
Foto: Ana Kete

O čem govori zmagovalna pesem Sama?
Pesem že z naslovom pove veliko o njeni vsebini. Napisala sem jo v času karantene, ko sem se prvič v življenju počutila zares samo, osamljeno. Verjamem pa, da se takrat nisem edina počutila tako. Mislim, da se v pesmi začuti iskrenost, v njej so tudi občutki, ki jih morda sploh še nisem čutila prej in jih ni bilo v prejšnjih pesmih.

Je besedilo pesmi nastalo nenadoma ali je bil nek daljši proces nastajanja?
Dejansko je zanimivo, pod glasbo je podpisan Aleks Volasko, ki je za glasbo tudi sam napisal besedilo in mi ga je poslal. Jaz sem se med poslušanjem ravno vozila na nastop in sem ga takoj poklicala ter mu povedala, da mi je super ampak bi sama želela, da bi bilo še bolj čustveno, še bolj ganljivo. Pesem mi je ponovno poslal in sem mu povedala da se mi še vedno ne zdi dovolj ganljivo. Želela sem, da poslušalca stisne pri srcu ob poslušanju. Pa sem se odločila, da bom poskusila kar sama napisati besedilo. Takrat pa je šlo res zelo hitro, čim sem začela z besedilom je kar samo izbruhnilo iz mene.

Z več glasbeniki sem se pogovarjal, ki pravijo, da je bilo obdobje korona krize kar ustvarjalno iz tega zornega kota. Iz osamljenosti je nastalo kar nekaj dobrih skladb.
Pri meni je bilo dejansko večino časa obratno, z izjemo te skladbe, vmes sem imela takšno blokado, da nisem imela sploh volje za ustvarjanje, saj nastopov tako ali tako ni bilo, kje bi sploh lahko te pesmi pokazali? Tako da sem šla takrat čez kar hudo obdobje, pa tudi obdobje spoznavanja same sebe. Ta pesem pa je bila potem izjema, ko je vse prišlo na plan v njej.

Se je glasba z nastopi že vrnila na običajno raven?
Absolutno, za to sem tudi zelo hvaležna kajti nam je res manjkalo, tako glasbenikom kot ljudem. Že takoj na začetku se je dalo opaziti, koliko ljudje pogrešajo nastope, živo glasbo.. Zdaj se mi zdi to nekaj tako lepega, da lahko ponovno izvajamo.

Kako bo z aktivnostmi na odru do konca leta?
Imam načrtovanih nekaj nastopov. Ta konec tedna prihajam ravno v vaše konce, v Koper, kjer bo čudovit koncert Zvezde padajo v noč, s Patrikom Greblom. Imam še nekaj koncertov v osrednji Sloveniji, najbolj pa se veselim praznikov in božiča, ki ga bom kot vsako leto preživela z družino, absolutno se mi zdi to najlepši čas v letu.

Bo glasbeno leto 2023 kaj drugačno od tega, ki se zaključuje?
Pustimo se presenetiti. Sama sem bolj takšna »go with the flow« oseba, raje se pustim, da me nosi tok in vidim, kam me ponese. Imam pa že nekaj zelo zanimivih idej.