Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Martina Mravinec, ki je v preteklosti sodelovala z belokranjskima bendoma 2B in Gogs, je stopila na samostojno pot. Znanstvenica, ki dela kot raziskovalka na katedri za biokemijo v Ljubljani, je svoji prvi avtorski skladbi dala naslov 'Svila'.

Z njo smo se pogovarjali, potem ko je na Radiu Koper njena Svila postala Pesem in pol.

Pojete pri tamburaškem orkestru. Katero belokranjsko najraje zapojete?

Najbolj pri srcu mi je Pastirče mlado, ki je neuradna belokranjska himna.

Od kod ljubezen do glasbe?

S tem se rodiš. V sebi imaš ta nemir, ki ti pravi, da moraš poslušati ta del sebe. Z glasbo sem začela v osnovni šoli, najprej kot violinistka, konec osnovne šole sem začela s petjem in pisanjem pesmi. Sprva so bile pesmi precej najstniške in napisane v angleščini, zdaj pa mislim da sem dorasla tudi pri izražanju v slovenščini ter pisanju glasbe, ki mi leži.

Kako je nastala pesem Svila?

Načrtno, vendar zelo spontano, vedela sem, da je zdaj pravi čas, da izdam svoj prvi single, ki bo imel močno ritmiko in hkrati veliko vokalov. S producentom-basistom sva približno vedela, kaj želiva in vsi, ki so sodelovali, so dodali še nekaj svojega. Mednarodna zasedba glasbenikov in mešanje različnih kultur je vplivalo, da je pesem takšna, kot je.

Vračanje na koncertna prizorišča je odlična novica. Kmalu boste nastopili na koncertu v Črnomlju. Se veselite tega dogodka?

Zelo sem vesela. To, da imam prvi koncert po epidemiji v domačem Črnomlju, pred domačo publiko, je lepa otvoritev sezone, za katero upam, da ne bo nikoli več prekinjena.