AIDS ali akvirírani imúnski deficítni sindróm. Foto: Flickr Commons Foto:
AIDS ali akvirírani imúnski deficítni sindróm. Foto: Flickr Commons Foto:

Quantum praedecessores je papeška bula, s katero je papež Evgen III. 1. decembra 1145 pozval k drugi križarski vojni, potem ko je decembra 1144 padla Edessa.

Na današnji dan leta 1805 se je v Kobdilju rodil politik in uradnik . Po študiju prava na Dunaju se je zaposlil v Bovcu kot uradnik. Leta 1861 je postal deželni poslanec, ko je slovesno odprl meteorološko postajo. Zatem je bil cesarsko-kraljevi okrajni načelnik v Gradiški.

"Velika bitka ob Soči se nadaljuje na vsej fronti. Vsi napadi krvavo odbiti, le majhen kos fronte pri Oslavju je bil umaknjen. Italijani napadajo v gostih masah z močno artiljerijo, a brez uspeha," je na današnji dan leta 1915 pisala tržaška Edinost.

Pokrajinski narodnoosvobodilni odbor za Slovensko Primorje in Trst ter Slovansko-italijanska antifašistična unija za Julijsko krajino in Trst sta ob proglasitvi republike Ustavodajni skupščini Jugoslaviji poslala resoluciji: »Prepričani smo, da bo odločna volja prebivalstva Julijske krajine za priključitev k Jugoslaviji, izrečena že na II. zasedanju AVNOJ-a, tudi uresničena« je na današnji dan leta 1945 pisal sobotni Primorski dnevnik.

Prvi december je tudi svetovni dan boja proti aidsu, sindromu pridobljene imunske pomanjkljivosti, ki je prvo žrtev v Sloveniji terjal leta 1986. Leta 1994 je Silva Ferletič pred mikrofon povabila okuženega 39-letnega Marjana.

Škrílje je gručasto obmejno naselje, ki leži na levem bregu leta 1946 regulirane reke Dragonje. Ime kraja izhaja iz besede 'skril' v pomenu 'kamnite plošče'. Fašistične oblasti so leta 1923 kraj preimenovale v Scrilla.