Kapitan James Cook, Foto:Wikipedia Foto:
Kapitan James Cook, Foto:Wikipedia Foto:

Znameniti morjeplovec je odraščal v poljedelski družini, vendar je že pri 18-ih plul po morju, se pridružil mornarici in hitro napredoval do kapitana. Leta 1768 se je, po naročilu kraljeve družbe, napotil v Tihi ocean, kjer naj bi z otočja Tahiti opazoval pot Venere pred Soncem, obenem je iskal neznano južno celino, ki so jo poimenovali "Terra avstralis ignato". Do nje so prišli aprila leta 1770, na današnji dan pa so nasedli na velikem koralnem grebenu.

V Ljubljani se je na današnji dan leta 1875 rodila operna pevka in igralka Irma Pollak. Pevsko se je izobraževala v Ljubljani in na Dunaju, dramsko igro pa je študirala pri Ignacu Borštniku. Nastopala je v dunajskem gledališču, zablestela pa v zagrebškem.

"Novi italijanski napadi pri Gorici in Ronkah odbiti. Artilerijski boj ob Soški fronti. Močen napad na Freikofl izjalovljen. Prodiranje naših čet v jugovzhodni Galiciji še nadalje uspešno. Dve angleški torpedovki potopljeni. Francoski napadi pri Lorettski višini, Hebuternu in v Champagni povsod odbiti." Tako je Edinost na današnji dan leta 1915 poročala z bojišč prve svetovne vojne.

Goran Vojnović, filmski in televizijski režiser ter scenarist, pisatelj, pesnik in kolumnist, se je rodil na današnji dan leta 1980 v Ljubljani. Napisal je roman in posnel film o ljubljanskem naselju Fužine, Čefurji Raus, in o tem na Slovenskem filmskem festivalu v Portorožu leta 2013 povedal..

Na današnji dan leta 1995 je v Luganu v 75. letu umrl pianist Arturo Benedetti Michelangelo. Že kot 4-letnega otroka so ga starši vpisali v glasbeno šolo, zatem je zmagoval na mednarodnih pianističnih tekmovanjih ter obenem nastopal na solističnih koncertih.