Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

V Materiji se je na današnji dan leta 1940 rodil elektrotehnik Maks Babuder. Po diplomi na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani je leta 1964 doktoriral v Zagrebu in se zaposlil na Elektroinštitutu Milana Vidmarja. Raziskovalno se je posvetil sistemskemu in tehnološkemu razvoju sistema proizvodnje, prenosa in razdeljevanja električne energije. Leta 1988 je postal predavatelj na Fakulteti za elektrotehniko, od leta 2003 pa je član Evropske akademije znanosti in umetnosti v Salzburgu. O t.i. pametnem omrežju za gospodinjstva, ki s fotovoltaiko že proizvajajo električno energijo, nam je povedal.

Škoromati so ena najstarejših mask, ki izvirajo še iz poganskih časov, kar izhaja tudi iz pisnih virov. Zapis, star 675 let, omenja tudi Danijel Cek.

Edinost je na današnji dan leta 1915 poročala o umikanju Rusov v Bukovini, pri čemer je objavila cenzurirano poročilo dopisnika dnevnika Ez Ats iz Budimpešte: "Vojni poročevalec lista Times iz Petrograda pa piše: "Umikanje ruske armade v Bukovini se tu ne smatra kot poraz, ampak le kot manever. Rusi se hočejo ustaviti v boljših pozicijah, da se potem vrnejo v nižino, kjer bodo lažje razvili svoje sile."

Dvanajstega februarja 1945 se spominjamo enega najhujših zločinov, ki so jih nemški okupatorji zagrešili med vojno nad Slovenci: poboja 100 ujetih partizanov v Stranicah pri Frankolovem leta 1945. Barbarska usmrtitev - ujetnike so obesili na jablane ob cesti - je bila povračilni ukrep, ker je Bračičeva brigada v napadu na nemško avtomobilsko kolono na cesti Maribor - Celje po naključju ubila vodjo Štajerske domovinske zveze in deželnega svetnika za celjsko okrožje, Tonija Dorfmeistra.

V Oklahoma Cityju je na današnji dan leta 2005 umrla pevka in tekstopiska Sammi Smith. Že pri 11-h pustila šolo zaradi nastopov po nočnih lokalih. Leta 1967 se je po ločitvi preselila v Nashville, kjer je snemala za založbo Columbia records. Tam jo jo je odkril Johnny Cash. Kris Kristofferson je leta 1970 napisal skladbo Help Me Make It Through the Night, ki jo je Sammi zapela čez leto dni. Pesem je postala uspešnica, ki jo je ponesla med zvezde z bleščečo kariero, zato ji prisluhnimo.