Hadrijan Corsi, foto: primorski.it Foto:
Hadrijan Corsi, foto: primorski.it Foto:

Cesarica Marija Terezija je na današnji dan leta 1754 reškega jezuita Franceta Ksaverija Orlanda pooblastila, naj v Trstu vodi Navtično šolo. Že med prvimi 20 študenti je bilo nekaj Slovencev, ki so govorili "kranjski jezik". Šola še danes deluje kot tehnično navtični inštitut. Med profesorji so bili Franc Gogala plemeniti Leesthal, inženir ladjedelništva, Viktor Lučavnik in kapitan dolge plovbe, Gregor Rupel. Po osvoboditvi so v Žusterni ustanovili Pomorsko akademijo.

Janez Nepomuk Primic je na današnji dan leta 1810 v Gradcu ustanovil Slovensko društvo. Ko je bil leta 1812 imenovan za prvega profesorja novoustanovljene stolice za slovenščino na tamkajšnjem liceju, je štajersko glavno mesto za kratek čas postalo eno najpomembnejših žarišč slovenskega kulturnega nacionalizma.

Leta 1900 so v Pobegih ustanovili Pevsko bralno društvo Ilirija, čez sedem let pa so na današnji dan slovesno razvili društveni prapor. Ob 60-letnici tega razvitja je sin prvega predsednika društva Rudolfa Pečariča, Srečko, povedal.

»Italijanska vlada ponudila kralju odstop. Kralj si je pridržal odločitev,« tako je na današnji dan leta 1915 tržaška Edinost naslovila poročila iz Rima. "Kakor poroča Messaggero, je Giolitti v avdienci pri kralju vztrajal na mnenju, da se je mogoče izogniti vojni. Vprašanje o vojni in miru reši na vsak način parlament."

V kraju San Benedetto del Tronto se je na današnji dan leta 1924 rodil novinar, televizijski in filmski režiser Mario Fanelli. Kot diplomirani ekonomist in vojaški častnik se je spomladi leta 1951 zaposlil na naši radijski postaji in delal v kulturni redakciji italijanskega programa. Že leta 1955 se je preselil v Zagreb, kjer je sodeloval pri pionirskem snovanju televizijskega programa. V pogovoru z Bruno Alessio se je tako spominjal dela v Kopru. V pogovoru z Bruno Alessio se je tako spominjal dela v Kopru.

V kraju San Benedetto del Tronto se je na današnji dan leta 1924 rodil novinar, televizijski in filmski režiser Mario Fanelli. Kot diplomirani ekonomist in vojaški častnik se je spomladi leta 1951 zaposlil na naši radijski postaji in delal v kulturni redakciji italijanskega programa. Že leta 1955 se je preselil v Zagreb, kjer je sodeloval pri pionirskem snovanju televizijskega programa. V pogovoru z Bruno Alessio se je tako spominjal dela v Kopru/ V kraju San Benedetto del Tronto se je na današnji dan leta 1924 rodil novinar, televizijski in filmski režiser Mario Fanelli. Kot diplomirani ekonomist in vojaški častnik se je spomladi leta 1951 zaposlil na naši radijski postaji in delal v kulturni redakciji italijanskega programa. Že leta 1955 se je preselil v Zagreb, kjer je sodeloval pri pionirskem snovanju televizijskega programa. V pogovoru z Bruno Alessio se je tako spominjal dela v Kopru Na Humu se je na današnji dan leta 1940 rodil gospodarstvenik in politik Hadrijan Corsi. Po goriškem učiteljišču je ustanovil svoje podjetje za prodajo gradbene in kmetijske mehanizacije. Bil je med pobudniki Slovenskega gospodarskega združenja v Gorici. Leta 2006 se je v Bardu udeležil predstavitve narečnega slovarja Dina Del Medica, Naše Besjede, in podal tole izjavo.

Na današnji dan leta 1945 je bila nedelja, ko je v Trstu izšla prva številka Primorskega dnevnika, glasila Osvobodilne fronte za Slovensko primorje, naslednika znamenitega Partizanskega dnevnika. Ob 25-letnici je o pomenu edinega slovenskega dnevnika v Italiji tedanji odgovorni urednik Stanislav Renko povedal.

Na današnji dan leta 1950 se je v ameriškem Saginawu rodil pevec Steveland Morris, svetovno znani Stevie Wonder. Že od rojstva slep je v glasbi našel smisel življenja in se bolj kot vzornik Ray Charles posvečal različnim glasbenim zvrstem. Je avtor številnih uspešnic, tudi skladbe Superstition.