Foto:
Foto:
Foto: Radio Koper/Jaka Jeraša

Na današnji dan leta 2019 je Istra izgubila velikega ljubitelja in poznavalca oljk. Umrl je, ki je bil za kolege oljkarje, študente, strokovnjake in znanstvenike neusahljiv vir izkušenj in znanja. V Koper se je leta 1957 preselil iz istrske vasice Čiritež. Inštitut za oljkarstvo vsako leto pripravi simpozij, ki so ga v spomin na starosto oljkarstva poimenovali Hlajevi dnevi.

Prvi srbski arhiepiskop Sava Nemanjić je umrl 14. januarja 1235. Bil je najmlajši sin Štefana Nemanje, z imenom Rastko. Leta 1192 je odšel v ruski samostan na Sveti gori, kjer je prevzel ime Sava. Ko se je oče Štefan odpovedal prestolu, se mu je pridružil in skupaj sta zgradila samostan Hilandar. Samostan je postal središče cerkvenega in književnega izobraževanja. S prevodi cerkvene literature v srbščino je omogočil razvoj srbskega književnega jezika.

V okviru antantne prve zimske ofenzive v Champagni se je na današnji dan leta 1915 končala bitka za Soissons, v kateri so francosko-britanske enote zasedle nemške izvidniške položaje, vendar ofenziva, ki je trajala kar do 17. marca, ni prinesla pomembnejših premikov na zahodni fronti.

Partizanski dnevnik je na današnji dan leta 1945 izšel z uvodnikom z naslovom "Benečija, Rezija prihajata": "Tudi ve, poslednje slovenske sestre, prihajate po dolgi poti trpljenja nazaj k svoji materi Sloveniji. Tokrat bo po dolgi zgodovinski dobi zbrana vsa slovenska družina v novi, Titovi Jugoslaviji."

V argentinskem Alumineju je na današnji dan leta 1950 umrl humanist in antropolog Janko Benigar. Po humanistični gimnaziji v Zagrebu je v Gradcu študiral medicino, filozofijo in jezikoslovje. Pri 21-ih letih je govoril deset jezikov, napisal hrvaško-bolgarsko slovnico ter slovar. Po diplomi je odpotoval v Argentino, kjer je spoznal vnukinjo zadnjega poglavarja indijanskega plemena in se z njo poročil. Postal je odločen borec za pravice Indijancev. Podrobneje o Janku Benigarju Irene Mislej.

Na današnji dan leta 1969 se je rodila rockovska legenda Dave Grohl, frontman zasedbe Foo Fighters. Pevec in glasbenik je svojo glasbeno pot začel kot bobnar v skupini Nirvana.