Tomaj. Foto: Wikipedia
Tomaj. Foto: Wikipedia
false
Foto: Feliks Pino-Fridenthal, Vir: Wikipedia

V Tomaju se je na današnji dan leta 1934 rodila pedagoginja . Po končanem učiteljišču je v Ljubljani študirala pedagogiko in psihologijo, zatem je poučevala ter se vmes študijsko izpopolnjevala. Leta 1992 je ubranila disertacijo Vpliv družbenih razmer na vsebino realnega izobraževanja na slovenski ljudski šoli od leta 1774 do 1941. Zatem je predavala didaktiko na pedagoški fakulteti v Ljubljani in oddelkih za razredni pouk v Novi Gorici in Kopru. Obenem se je raziskovalno posvetila zgodovini Tigra, o čemer je leta 2004 povedala:

Na Dunaju se je na današnji dan leta 1825 rodil baron, politik in prevajalec Feliks Pino-Fridenthal. Na Dunaju je študiral pravo in se zaposlil pri Centralnem pomorskem sodišču v Trstu. Po državnem izpitu je postal vladni komisar pri okrajnem glavarstvu v Gorici, kjer se je naučil slovensko in zgledno skrbel za tamkajšnje Slovence. Leta 1876 je postal cesarski namestnik v Trstu, kjer je hotel podobno delovati, vendar se je moral ukloniti nemškim nacionalistom in kasneje odstopiti kot minister za trgovino.

Danes se spominjamo ameriškega generala in predsednika Dwighta Eisenhowerja, ki se je rodil na današnji dan leta 1890. Po končani vojaški akademiji na znamenitem West Pointu se je udeležil bojev v prvi svetovni vojni, med vojnama pa je delal v obrambnem ministrstvu. Leta 1942 je postal poveljnik zavezniških sil, ki so se izkrcale v Afriki, čez eno leto je vodil izkrcanje na Siciliji, decembra pa je postal vrhovni poveljnik zavezniških sil pri izkrcavanju v Normandiji. O tem hranimo arhivski posnetek:

Ko je avstroogrski pravosodni minister na današnji dan leta 1894 predsedniku višjega sodišča v Trstu naročil, naj v vseh sodnih okrajih, kjer skupaj prebivajo Slovenci, Hrvati in Italijani namestijo večjezične napise, so istrski Italijani ostro reagirali. V Kopru so izbruhnile demonstracije, še huje je bilo zvečer v Piranu. Zaostritev se je končala tako, da so januarja leta 1895 dunajske oblasti razpustile istrski deželni zbor.

Na današnji dan leta 1895 se je v Ljubljani rodil književnik in politik Josip Vidmar. Po vrnitvi iz ruskega ujetništva po prvi svetovni vojni je študiral v Pragi, na Dunaju, v Ljubljani in Parizu. Že pred diplomo se je posvetil literaturi. Urejal je revije Trije labodje, Kritike in Sodobnost. Kar 24 let je vodil Slovensko akademijo znanosti in umetnosti. Vidmar je bil tudi eden od ustanoviteljev Osvobodilne fronte. V arhivu hranimo pogovor Vesne Čehovin z Josipom Vidmarjem iz leta 1969, ko je takole razmišljal o umetnosti:

Na balkanski fronti prve svetovne vojne se je na današnji dan leta 1915 začela ofenziva centralnih sil na srbske položaje ob reki Moravi. Avstroogrskim in nemškim enotam so se pridružile tudi enote bolgarske vojske, ki so napadale srbske položaje s hrbta.

V New Yorku je na današnji dan leta 1990 umrl skladatelj, pianist in dirigent Leonard Bernstein. Po diplomi leta 1939 je delal na inštitutu Curtis v Filadelfiji. Leta 1957 je premierno postavil na oder muzikal West side story in tako začel enajstletno delo v Newyorški filharmoniji.

Na današnji dan leta 1940 se je rodil britanski glasbenik Cliff Richard s pravim imenom Harry Webb. Richard je dosegel višek popularnosti na britanski glasbeni sceni konec petdesetih in v začetku šestdesetih let. V svoji karieri je prodal več kot 260 milijonov albumov.