Leta 2017 je proslava ob 70-letnici priključitve Primorske k domovini potekala pred novogoriško mestno hišo. Foto: MMC RTV SLO/BoBo
Leta 2017 je proslava ob 70-letnici priključitve Primorske k domovini potekala pred novogoriško mestno hišo. Foto: MMC RTV SLO/BoBo

Danes, sicer delovno, slavimo državni praznik - dan vrnitve Primorske k matični domovini, kar se je zgodilo na današnji dan leta 1947, ko je začela veljati mednarodna mirovna pogodba z Italijo, ki jo je v Parizu podpisalo 21 držav, med njimi tudi tedanja Jugoslavija. Ob 50. obletnici združitve je zgodovinarka leta 1997 takole ocenila vlogo ljudske oblasti: Vprašanja odnosov ob naši zahodni meji pa je leta 1987 Zdenko Ferletič takole zastavil: Na današnji dan leta 1945 v Trstu rojeni zgodovinar Boris Gombač je v pogovoru s Tomom Šajnom analiziral angloameriško upravo:

Na današnji dan leta 1889 se je v Platišču rodil duhovnik Anton Kufol. Po končanem bogoslovju v Vidmu je kot kurat delal na soški fronti, kjer je bil ranjen, zatem pa je zbolel za kolero. Ves čas se je neustrašno boril za pravice Beneških Slovencev. Francetu Bevku je posredoval dragoceno gradivo za delo Kaplan Martin Čedermac. Izdal je Zbirko ljudskih nabožnih pesmi.

V Ljubljani je na današnji dan leta 1985 umrl pravnik in politik Josip Rus. Že med študijem na Dunaju se je vključil v akademski Sokol. Leta 1918 se je udeležil bojev za severno mejo, čez tri leta je v Ljubljani končal pravo in kot sodnik služboval v različnih krajih. Sokolsko organizacijo je zastopal tudi na ustanovnem sestanku Osvobodilne fronte. O tem je ob 25-letnici Osvobodilne fronte povedal:

V Biljah se je na današnji dan leta 1909 rodil pedagog in slikar Vladimir Hmeljak. Po končanem učiteljišču v Gorici je poučeval v Lokavcu. V Podbeli se je leta 1943 pridružil partizanom. Pod zavezniško upravo je poučeval v Gorici, od leta 1947 pa na gimnaziji v Šempetru. Slikal je v realističnem slogu, njegova olja, akvareli in grafike imajo predvsem etnografsko vrednost.

S tretjo bitko za Artois se je na današnji dan leta 1915 začela tudi britanska ofenziva, bolj znana kot ofenziva Loos. Načrt francoskega poveljnika Josepha Joffreja je predvideval zasedbo železniških vozlišč Attigny in Douai, s čimer bi Nemcem pretrgal oskrbo in jih tako prisilil k umiku. V spopadu 10. francoske armade in 6 britanskih divizij s šesto nemško armado je bilo do 4. novembra ubitih 48 tisoč francoskih in 62 tisoč britanskih ter 51 tisoč nemških vojakov.

V Ženevi se je na današnji dan leta 1890 rodil skladatelj Frank Martin. Joseph Lauber ga je naučil igrati klavir in mu dal osnove poznavanja harmonije in kompozicije, kar je kasneje predaval v Koelnu. Združeval je dodekafonijo s tradicionalno tonaliteto, tako v instrumentalni kot v vokalni glasbi.

Na današnji dan leta 2004 je za rakom umrl Johnny Ramone, kitarist in soustanovitelj legendarnega punk banda The Ramones, ki je vplival na cele generacije rockerjev. Star je bil 55 let. V letih 1974-1996 so Ramones posneli 26 študijskih in živih albumov.