Foto: RtvSlo Foto:
Foto: RtvSlo Foto:

V Zagrebu je na današnji dan leta 1875 umrl pravnik , po rodu iz Črnič. Pravo je študiral v Gradcu in na Dunaju, kjer je tudi doktoriral. Po pripravništvu je poučeval na Pravoslovni akademiji v Zagrebu. Ustanovil in urejal je hrvaški tednik Pravnik, strokovne članke je objavljal v nemških časopisih.

Na današnji dan leta 1915 so Britanci in Francozi sklenili tajni Sykes-Picotov sporazum, v katerem so določili svoja vplivna območja na Bližnjem vzhodu po prvi svetovni vojni. Britanci so Arabcem ta sporazum zamolčali, saj so že predvideli ustanovitev židovske države v Palestini.

Primorski dnevnik, glasilo Osvobodilne fronte za Slovensko Primorje, je na današnji dan leta 1945 izšel z uvodnikom Franceta Bevka, Manifestirajmo z delom!: "Kakor je svet občudoval naše junaštvo, tako bodimo vsemu svetu v vzgled tudi v tem, kako si znamo z združenimi močmi v čim hitrejšem času na razvalinah te vojne zgraditi lepšo bodočnost."

Še spominski utrinek na prve večstrankarske demokratične volitve pred 20-mi leti. Alojz Peterle je bil na mesto predsednika prve slovenske vlade izvoljen 16. maja 1990. Po razpadu Demosa ob koncu leta 1991 so čez leto dni izglasovali nezaupnico Peterletovi vladi, mandatar je postal predsednik Liberalne demokracije, Janez Drnovšek. Alojz Peterle je bil v Drnovškovi vladi zunanji minister, zanj je bil usoden Oglejski sporazum. Leta 2004 pa je bil izvoljen za poslanca evropskega parlamenta, ko je za našo radijsko postajo podal tole izjavo.

Golac je bil poglavitna fevdalna utrdba v Brkinih, grad je bil izrecno omenjen leta 1249 kot Charsperch. Oglejski patriarhi so golško utrdbo opustili že v 15. stoletju. Ime kraja izvira iz pridevnika gol v pomenu neporaščen. Fašisti so kraj preimenovali v Golazzo.

Danes se spomnimo prve slovenske himne. Na današnji dan leta 1860 je Davorin Jenko uglasbil bojevito pesem Simona Jenka, Naprej zastave slave. O nastanku pesmi podrobneje Janez Močnik. Prvič jo je zapelo Slovensko pevsko društvo na Dunaju.