Jadrnica Beechdale, Vir: RTV Slovenija Foto:
Jadrnica Beechdale, Vir: RTV Slovenija Foto:
Janez Vajkard Valvasor
Najbolj znano Valvasorjevo delo je Slava vojvodine Kranjske. Foto: MMC RTV SLO/NUK

V Trstu se je na današnji dan leta 1855 rodil ladjar . Najprej je vodil Agencijo za prevoz piva Dreher. Znamenita je bila njegova jadrnica Beechdale, zadnja tovorna jadrnica v Trstu. Postal je član Trgovske in industrijske zbornice v Trstu in si pridobil milijonsko premoženje, ki pa ga je razdal in na starost umrl v revščini.

Na današnji dan leta1693 je umrl ljubljanski plemič polihistor, zgodovinar, topograf, etnograf in risar Janez Vajkard Valvasor. Večino svojega življenja je posvetil znanosti, zbirateljstvu in preučevanju osrednjega dela današnje Slovenije. Bil je eden prvih sistematičnih kartografov pri nas. Prvi se je začel ukvarjati z bakrotiskarstvom in ustanovil grafično podjetje. Zbiral je takratna pomembna znanstvena dela, glasbila, star denar. Vrhunec njegovega ustvarjanja predstavlja delo Slava vojvodine Kranjske, ki je izšlo leta 1689 v Nuernbergu. Napisal ga je v nemškem jeziku, da bi ga približal najširši množici. Slava vojvodine Kranjske obsega 15 poglavji in ima 3.532 strani, prikazuje življenje v Sloveniji konec 17. stoletja, opisuje pa več kot 300 mest, gradov in samostanov.

V Goričah se je na današnji dan leta 1904 rodil igralec Maks Furijan. Leta 1985 se je tako spominjal prvih srečanj z gledališčem: Do izbruha druge svetovne vojne je bil angažiran še v Skopju, Zagrebu in Osijeku. Po vojni je bil do upokojitve leta 1962 zaposlen v ljubljanski Drami. Ustvaril je veliko radijskih in televizijskih vlog, posnel je več filmov: od Doline miru do Samorastnikov, Kale in Ubij me nežno.

Na današnji dan leta 1915 se je z velikim ruskim umikom končala nemško-avstrijska ofenziva na vzhodni fronti, ki se je začela že maja, čeprav so se spopadi zaradi slabega vremena zavlekli še v oktober. Velik polom je doživela 3. ruska ramada, saj je padlo kar 240 tisoč vojakov, na avstrijsko-nemški strani pa je umrlo 90 tisoč mož.

Na Vrhniki se je na današnji dan leta 1934 rodil Peter Habič, geograf in raziskovalec Krasa. Po študiju geografije je v Ljubljani leta 1964 doktoriral s tezo Kraški svet med Idrijco in Vipavo, kasneje pa je delal na postojnskem Inštitutu za raziskovanje krasa Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Mentor Franc Habe se ga je tako spominjal:

V Gorici se je na današnji dan leta 1940 rodil sociolog Emidij Susič. Zanimivo, da je z nalogo o jugoslovanski zunanji trgovini diplomiral na Ekonomski fakulteti katoliške univerze v Milanu. Izpopolnjeval se je v New Yorku, kjer je predaval metodologijo in tehniko družbenih raziskav. Odmevnejšo razpravo je strnil v knjigi Tiha asimilacija - psihološki vidiki nacionalnega odtujevanja. O identiteti slovenstva je na Dragi leta 2012 povedal:

"Nadaljevanje londonskih razgovorov, Minister Kardelj predložil zahteve jugoslovanske vlade," tako je Primorski dnevnik na današnji dan leta 1945 naslovil poročilo iz Londona in posebej omenil, da je sovjetski zunanji minister Molotov izjavil, da je treba ozemlja, ki pripadajo Hrvatom in Slovencem, vrniti Jugoslaviji.

Še kratek spominski utrinek na čase samoupravljanja. Z mesno krizo se je na današnji dan leta 1980 v oddaji Po samoupravni poti spopadla Zvonka Bricelj, ki je pred mikrofon povabila Stanka Renčlja, tedanjega predsednika Živinorejske poslovne skupnosti Slovenije:

Na današnji dan leta 1985 je umrl Italo Calvino, italijanski pisatelj in novinar, ki se je rodil leta 1923 na Kubi.

Na današnji dan leta 2013 so košarkarji Slovenije preboleli četrtfinalni poraz proti Franciji in se s polno mero energije znesli nad Srbijo. Zmaga z 92:74 jim je prinesla tekmo za 5. mesto, ki so ga na koncu na domačem EP-ju tudi osvojili.

V Detroitu je na današnji dan leta 1995 umrl blues pevec Louis "Mr Bo" Collins. Iz rodnega Indianola v delti Mississipija se je po vojni preselil v Chicago in kasneje v Detroit. Z vzdevkom "Mr Bo" je začel snemati leta 1959, sedem let kasneje je z bratom napisal svojo najbolj znano skladbo If Trouble Was Money.

Besedno zvezo 'rock manager' je uveljavil na današnji dan leta 1934 v Liverpoolu rojeni Brian Samuel Epstein. V rodnem mestu je zamenjal kar nekaj srednjih šol in prekinil študij dramaturgije. Zaposlil se je v očetovi trgovini glasbil. Decembra leta 1961 je v Cavern clubu poslušal Beatlese, ki so bili tedaj eden od dvestotih beat ansamblov v mestu. Štirje kuštravci so sprejeli Epsteinovo ponudbo in izpolnili tudi zahtevano zamenjavo bobnarja ter bolj uglajeni način oblačenja in vedenja na odru. Pogodba mu je prinašala četrtino zaslužka. Žal je še pred njenim iztekom umrl zaradi prevelikega odmerka mamil.