August Ipavec na sprejemu pri predsedniku republike Borutu Pahorju. Foto: BoBo
August Ipavec na sprejemu pri predsedniku republike Borutu Pahorju. Foto: BoBo

V Ročinju se je na današnji dan leta 1940 rodil duhovnik, dirigent in skladatelj August Ipavec. Po končani teološki fakulteti v Ljubljani je kaplanoval v Cerknem, Izoli, Kobaridu, Idriji, na Trnovem, od leta 1976 pa na Dunaju. Vmes je od leta 1969 študiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani in študij nadaljeval na Dunaju, kjer je vodil zbor Ivan Cankar, pred tem v Kanalski dolini pa Višarski zbor.

Danes se spominjamo tržaškega ladjarja in pomorskega podjetnika Mihaela Coisa. Po vsej verjetnosti izhaja iz znane ljubljanske rodbine. Že okoli leta 1720 je bil ugledna osebnost. Trgoval je s pristanišči severne Afrike, južne Italije in Dalmacije. Najemal je predvsem plovila ladjarjev iz Dubrovnika, kjer so se beneške pomorske sile postopoma umikale gospodarsko vse močnejši Avstriji. Mihael Cois je izstavljal pomorska kreditna pisma in razvijal trgovsko posredništvo.

Markiz Donatien-Alphone-Francois de Sade, potomec aristokratske družine iz Provanse, se je rodil na današnji dan leta 1740 v Parizu. "V delih je zagovarjal in opisoval psevdofilozofsko utemeljeno neobrzdano spolno uživanje, polno bolestnih obscenosti in patološke krutosti". To trditev, zapisano v Velikem svetovnem biografskem leksikonu, je tako komentiral Andrej Medved, sicer prevajalec monografije Klossovskega: Sade moj bližnji.

V Celju se je na današnji dan leta 1930 rodil igralec Lojze Rozman. Že med študijem na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo je nastopil v filmu svet na Kajžarju. Sledile so Tri zgodbe, Veselica, Balada o trobenti in oblaku, Tistega lepega dne, Samorastniki, Ne joči Peter, Amandu.

Leta 1882 je umrl Giuseppe Garibaldi, italijanski revolucionar in voditelj. Boril se je za združeno Italijo in neodvisnost.

Leta 1994 je kolesarska Dirka po Italiji zavila v Slovenijo. Cilj 12. etape je bil v Kranju, zmagal pa je Italijan Andrea Ferrigato. Valter Bonča je prišel v cilj v glavnini in zasedel 13. mesto. Dve mesti za njim je bil Španec Miguel Indurain.