Josip Broz Tito je Koper obiskal tudi leta 1959, ko se mu je pridružil tudi cesar Haile Selassie. Foto: Wikimedia/wiki
Josip Broz Tito je Koper obiskal tudi leta 1959, ko se mu je pridružil tudi cesar Haile Selassie. Foto: Wikimedia/wiki

Na današnji dan leta 1954 je bilo v Kopru veličastno zborovanje ob podpisu Londonskega memoranduma in združitvi tedanjega koprskega okraja z matično Slovenijo in Jugoslavijo. Slavnostni govornik je bil Josip Broz Tito, jugoslovanski državnik in partijski voditelj. Prisluhnimo odlomku magnetofonskega zapisa:

Foto: Foto: Georg Bauer - Agricola, Vir: Wikipedia
Foto: Foto: Georg Bauer - Agricola, Vir: Wikipedia

Danes se spominjamo očeta mineralogije. Na današnji dan leta 1555 je v Chemnitzu umrl Georg Bauer - Agricola. Študiral je v Leipzigu in Bologni. Leta 1530 je v knjigi De re metallica libri objavil obsežen in sistematičen pregled mineralov in načinov rudarjenja.

21. novembra 1620 je pri Cape Codu pristala ladja Mayflower, ki je iz Velike Britanije v Severno Ameriko pripeljala prve evropske priseljence.

Blizu Dunaja je na današnji dan leta 1774 umrl polihistor Janez Žiga Valentin Popovič. Po končanem jezuitskem liceju v Gradcu je sicer študiral teologijo, še bolj pa se je posvetil študiju 15 jezikov, zanimal se je za filologijo, botaniko, entomologijo, geofiziko, oceanografijo, arheologijo, zgodovinopisje in numizmatiko. Napisal je temeljno slovnico nemškega jezika, ki je doživela 10 ponatisov. S knjigo o morju je utemeljil oceanografijo.

Na današnji dan 1905 je v Meinengenu umrl nemški pesnik in gornik Rudolf Baumbach. Kot zasebni učitelj v Trstu se je vključil v sekcijo nemško-avstrijskega planinskega društva za Primorsko. Prijateljeval je s Kugyjem in poskrbel za gradnjo planinske koče na Snežniku. O tem podrobneje Vojko Čeligoj: Rudolf Baumbach je na Bledu napisal epsko lirično pesnitev Zlatorog in jo leta 1877 izdal v Leipzigu.

Na današnji dan leta 1915 se je na balkanski fronti končala bitka za Krivolak. Francoske enote, ki so priskočile na pomoč srbskim četam, so se po izkrcanju v Solunu podale v boj proti bolgarskim četam, ki so jih po hudih bojih porazile in prisilile k umiku.

Z Daytonskim sporazumom se je končala ena najbolj krvavih vojn po 2. svetovni vojni, v kateri je v skoraj štirih letih v BiH umrlo več kot 200 tisoč ljudi, razselilo več kot dva milijona ljudi oziroma več kot polovica prebivalstva. Sporazum so predsedniki Zvezne republike Jugoslavije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine parafirali 21. novembra 1995 v ameriškem Daytonu, podpisali pa v Parizu 14. decembra istega leta.V arhivu hranimo pogovor Nataše Benčič s snemalcem Igorjem Vučičem ob 20. obletnici:

V Londonu je na današnji dan leta 1695 umrl skladatelj Henry Purcell, ki velja za začetnika novega angleškega glasbenega stila. Z desetimi leti naj bi postal član dvorne kapele. V svojem kratkem življenju je napisal veliko del: kantat, himnusov, scenskih skladb in nabožnih pesmi.

Na današnji dan se je v Ajdovščini rodil veterinar in slikar Jurij Mikuletič. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskoval v Tolminu, leta 1982 pa diplomiral na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Dolgo časa je sodeloval z javnim zavodom Triglavski narodni park, kjer je bil tako rekoč »hišni slikar«. Njegove osupljivo realistične portrete flore in favne Julijskih Alp lahko obiskovalci srečajo na informacijskih tablah in infocentrih narodnega parka. Razstavljal je po celotni Sloveniji in v tujini ter prejel številna priznanja, med drugim nagrado Mednarodnega sveta za lov in ohranitev divjadi v Parizu. Umrl je 4. septembra 2021.

Na današnji dan leta 1968 se je rodil basist zasedbe Blur, Alex James.