V Montagnani pri Padovi se je na današnji dan leta 1800 rodil Anton Friderik Lindner, začetnik moderne speleologije. Po študiju na dunajski politehniki je končal še rudarsko akademijo v Kremnici na Slovaškem. V Trstu je ocenjeval rentabilnost kopanja rjavega premoga pri Lipici in v Vremski dolini. Tako se je seznanil z geologijo Krasa in raziskoval možnost izrabe ponikalnice Reke za tržaški vodovod.

"Ob robu planote pri Doberdobu in v goriškem predmostju je divjala bitka ves dan. Zvečer se je sovražniku posrečilo zavzeti hrib Sv. Mihaela. Krilni napad z Razvalinske višine, vzhodno od Zagraja, je vrgel sovražnika nazaj. Ker so naše čete obdržale tudi ves jugozapadni rob planote in so v goriškem predmostju krvavo odbile vse sovražne napade, " je na današnji dan leta 1915 poročala Tržaška Edinost.

Foto: Briška jama »prvi jo je raziskal Anton Friderik Lindner leta 1840«, Foto: Wikipedia
Foto: Briška jama »prvi jo je raziskal Anton Friderik Lindner leta 1840«, Foto: Wikipedia

Spremeniti vojni stroj v orodje miru, tako je nedeljski Primorski dnevnik na današnji dan leta 1945 naslovil poročila iz Potsdama o govoru ameriškega predsednika Harryja Trumana: »Ne smemo pozabiti, da smo stopili v borbo za mir in blagostanje človeštva.«

V Trstu se je na današnji dan leta 1955 rodila namiznoteniška igralka in trenerka Sonja Milič. Po maturi na Trgovskem tehniškem zavodu Žiga Zois je leta 1982 diplomirala na tedanji Fakulteti za telesno kulturo v Ljubljani. V namiznem tenisu je začela tekmovati leta 1969, in sicer za zgoniški Kras. Uspešno je tekmovala polnih 15 let. Leta 1985 je v repenski dvorani z ekipo Krasa drugič osvojila naslov italijanskih državnih prvakinj in občutke primerjala z razpoloženjem, ki je vladalo ob osvojitvi prve lovorike leto prej:

Lábor je istrska gručasta vas na jugu Šavrinskega gričevja v zahodnem delu Bošteranskega hrbta. Izvorno množinska oblika občnega imena lábora je "konglomeratna kamnina iz zaobljenega grušča, med seboj zlepljenega z vezivom, glino".

Na današnji dan leta 1870 je na Dunaju umrl Josef Strauss. Sin in brat znamenitih skladateljev je najprej delal kot inženir in oblikovalec. Šele leta 1840 se je pridružil družinskemu orkestru. Z bratom Johannom je skladal valčke in polke, med katerimi je najbolj znana "Pizzicato Polka".


Danes praznuje rojstni dan primorski glasbenik, avtor in multiinštrumentalist Lean Kozlar - Luigi.