Dieudonné Sylvain Guy Tancrède de Dolomieu, Foto:Wikipedia Foto:
Dieudonné Sylvain Guy Tancrède de Dolomieu, Foto:Wikipedia Foto:

Na današnji dan leta 1750 se je v Dolomieu-ju rodil geolog , bolj znan kot Déodat de Dolomieu. Kot malteški vitez je bil zaradi umora v dvoboju obsojen na smrt, vendar pomiloščen. Leta 1791 je podrobno opisal kristale kalcija im magnezijevega karbonata, kasneje pa po njem imenovano kamnino dolomit.

Na soški fronti je na današnji dan leta 1915 Italija začela 1. ofenzivo. Italijanska vojska je želela zavzeti tolminsko in goriško mostišče ter zahodni rob Kraške planote. Odločila se je za udar proti Doberdobski planoti. Toda v bitki so do 7. julija osvojili vznožje kraške planote pri Sredipolju, Romjanu in Selcu.

"Mnenje preprostega človeka," tako je sobotni Primorski dnevnik na današnji dan leta 1945 naslovil uvodnik tretje številke »Giornale aleato« z naslovom Uprava Julijske Benečije: »Glede izjave, da so jugoslovanske vojaške oblasti »vzele« v podružnici italijanskega državnega zavoda Banca d` Italia 120 milijonov, bi imeli predvsem pripombo, da je okupacijska vojska na osnovi IV. Haaške konvencije o vojevanju na kopnem vedno upravičena konfiscirati vso državno imovino. Tako so fašiti iz Ljubljane odnesli 600 milijonov lir gotovine, last bivše Pokrajinske uprave, ali, točneje rečeno, last slovenskega naroda.«

Na današnji dan leta 1985 se je v Portorožu začela 16-a mednarodna fizikalna olimpijada, na kateri so se zbrali mladi talenti iz 21-h držav.

Na današnji dan leta 1855 se je v normandijskem Dieppu rodila skladateljica Maude Valerie White. Študirala je v Londonu, kjer je kot prvo dekle prejela Mendelssohnovo štipendijo in tako kmalu postala najbolj cenjena skladateljica viktorijanske dobe.