V starem mestnem jedru Ajdovščine ne morete zgrešiti slovite modre hiše, v kateri je bil rojen Veno Pilon, slikar, grafik in fotograf, pomemben slovenski likovni ustvarjalec in eden vidnejših predstavnikov evropskega ekspresionizma in nove stvarnosti. V tej hiši danes deluje Pilonova galerija. Nastala je iz zapuščine slikarja, ki jo je njegov sin Dominique Pilon po očetovi smrti (1970) podaril mestu Ajdovščina. Foto: MMC RTV SLO/Primož Brecelj
V starem mestnem jedru Ajdovščine ne morete zgrešiti slovite modre hiše, v kateri je bil rojen Veno Pilon, slikar, grafik in fotograf, pomemben slovenski likovni ustvarjalec in eden vidnejših predstavnikov evropskega ekspresionizma in nove stvarnosti. V tej hiši danes deluje Pilonova galerija. Nastala je iz zapuščine slikarja, ki jo je njegov sin Dominique Pilon po očetovi smrti (1970) podaril mestu Ajdovščina. Foto: MMC RTV SLO/Primož Brecelj
Viadukt Črni Kal
V viadukt Črni Kal je bilo vgrajenih 50.000 kubičnih metrov betona, 8.000 ton armaturnega jekla in 1.300 ton kablov za prednapenjanje. Površina viadukta je 28.172 kvadratnih metrov. Foto: Wikipedia/Andrej Jakobčič

Na današnji dan leta 1970 je v Ajdovščini umrl znameniti slikar . Leta 1948 je opremil sceno za prvi slovenski film Na svoji zemlji, v katerem je tudi igral, leta 1965 pa izšla njegova avtobiografija Na robu. Prisluhnimo odlomku arhivskega posnetka pogrebne slovesnoti in tedanji reporterki Vesni Čehovin:

Na današnji dan leta 2004 so prometu predali največji in najdaljši slovenski viadukt Črni Kal. Najvišji steber je visok 87,5 metra, skupaj z voziščno (prekladno) konstrukcijo pa 95 metrov. Nad voziščno konstrukcijo je vgrajena 1,2 metra visoka odbojna ograja, ki preprečuje padec z viadukta ter nanjo do 3 metre visoka protivetrna ograja. Je največji in najdaljši premostitveni objekt na slovenskih cestah, za trboveljskim dimnikom pa je tudi najvišji slovenski objekt sploh. S petimi koraki in v horizontalnem radiju 800 metrov premošča Osapsko dolino, umeščen pa je nad vasjo Gabrovica. Z njegovo izgradnjo je bil odpravljen problem spusta avtoceste z nadmorske višine 420 metrov na slovensko obalo, za kar so v letih 1994-1999 preučevali več kot 70 različnih potekov avtoceste.

Po legendi se je na današnji dan leta 480 pred našim štetjem na otoku Salamina rodil znameniti grški traged Evripid. Uporabljati je začel prolog in dramaturški prijem deux ex machina, ko božanstvo razreši dramski zaplet. Ohranjenih je le 19 tragedij, med kateri naj omenimo Bakhantke in edino satiro Kiklop.

"V oddelku Souchez - Arras skoro neprestano močen ogenj francoske artiljerije. V ozemlju Neuville je prišlo do bojev z ročnimi granatami. Zapadno od Perthesa, v Šampanji in v Argonih, smo z uspehom razstrelili mine v sovražni postojanki," je na današnji dan leta 1915 Edinost povzela uradno sporočilo z Dunaja o bojih na zahodni fronti.

Na današnji dan leta 1919 je umrl slovenski igralec Ignacij Borštnik. Bil je vodilna osebnost v prvi generaciji slovenskih poklicnih igralcev. Po njem je imenovana nagrada Borštnikov prstan.

V Londonu, kamor se je zatekel pred nacisti, je na današnji dan leta 1939 umrl nevrolog in psihiater Sigmund Freud. Psihoanalizo je utemeljil na prepričanju, da je človekovo poglavitno gibalo spolni nagon. Najbolj znani sta njegovi knjigi Interpretacija sanj in Totem in tabu. Filozof Mladen Dolar je leta 2012 tako pripovedoval o Freudovem obisku Divaške jame:

V Ljubljani se je na današnji dan leta 1945 rodil psihiater in politik Slavko Ziherl. Uveljavil se je kot strokovnjak na področju preprečevanja samomorov ter zdravljenja alkoholizma in drugih oblik zasvojenosti. Leta 2008 je postal državni sekretar na ministrstvu za zdravje, tedaj je tako razmišljal o spolnih motnjah:

Na današnji dan leta 1943 se je rodil španski pevec Julio Jose Iglesias de la Cueva.

Primorski dnevnik je na današnji dan leta 1945 poročal o manifestacijah in množičnih zborovanjih po Sloveniji, na katerih so pošiljali resolucije svetu zunanjih ministrov v Londonu z zahtevo, da je treba ozemlja, ki so po prvi svetovni vojni po krivici pripadla Italiji, vrniti matični Jugoslaviji.

Na olimpijskih igrah v Sydneyju je leta 2000 Rajmund Debevec osvojil zlato medaljo, po razglasitvi je svoj zlati strel tako opisal:

Na današnji dan leta 1999 so košarkarji Uniona Olimpije na tekmi prvega kroga Evropske lige v skupini B premagali madridski Real s 73:63 (33:32).

Na današnji dan leta 1949 se je v Freeholdu, v ameriški zvezni državi New Jersey, rodil rock pevec Bruce Springsteen. Po maturi je odšel v New York, kjer se je s kitaro pridružil pevcem ljudske glasbe. Zatem je igral v številnih zasedbah, dokler ni leta 1973 zaslovel s ploščo The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle.

Na današnji dan leta 1930 se je v Albanyju v ameriški zvezni državi Georgia rodil Ray Charles. Pesem Georgia on My Mind sta napisala Hoagy Carmishael in Stuat Gorrell leta 1931, šele z izvedbo Rayja Charlesa je postala del ameriške glasbene zgodovine.