Eugene François Vidocq, Foto:Wikipedia Foto:
Eugene François Vidocq, Foto:Wikipedia Foto:

Na današnji dan leta 1775 se je rodil . Zaradi prestopništva so ga v mladosti zaprli. Kasneje se je odločil, da bo najprej policijski zaupnik, zatem pa inšpektor, ki je s pridom uporabljal svoje nekdanje izkušnje, tako da je leta 1811 postal vodja francoske varnostne službe. Velika uspešnica so bili njegovi Spomini.

"Bitka pri Gorici še ni končana. Proti goriškemu predmestju so naperili Italijani včeraj mogočen artiljerijski ogenj. Napad na Sabotin je bil odbit. V predzem1ju Podgore leži na stotine sovražnih trupel. Ob srednji Soči so se vršili le topovski boji," tako je poročala Edinost na današnji dan leta 1915.

V Malem dolu pri Komnu se je na današnji dan leta leta 1920 rodil generalmajor Rudi Kodrič - Branko. Leta 1973 se je tako spominjal kljubovanja fašističnemu zatiranju: Leta 1942 je iz italijanske vojske pobegnil k partizanom Kraške čete. Sledila je bleščeča vojaška kariera v štabu devetega korpusa, bil je politkomisar 31-e divizije. Po vojni je bil diplomat, zatem je v Sežani vodil občinsko skupščino in sklad za obnovo Štanjela.

"Ob sodelovanju ljudstva skrb za naše kmetijstvo," tako je Primorski dnevnik na današnji dan leta 1945 poročal, da je Kmetijski odsek tržaškega okrožja predložil Zavezniški vojaški upravi poročilo o svojem poslovanju: »Iz vseh navedenih podatkov izhaja, da bo naše gospodarstvo uspevalo edino na ta način, da se ljudstvu dovoli, da ga upravlja samo brez raznih diktiranih kmetijskih ustanov.«

V New Yorku se je na današnji dan leta 1970 v družini izseljencev iz Portorica rodila pevka, plesalka, igralka, oblikovalka in modna kreatorka Jennifer Lynn López. Po končani Barchovi plesni šoli je začela nastopati tudi kot pevka, ki je združila latinsko-ameriško in pop glasbo. Leta 1995 je v Hollywoodu posnela prvi film 'Money Train', zaslovela pa je čez dve leti, s filmsko upodobitvijo znamenite pevke Selene. Tedaj je posnela tudi prvo zgoščenko.