Poezije I so prinesle v prvi izdaji 56 pesmi, visoka naklada – 2000 izvodov – je bila razprodana v nekaj mesecih. Fran Levec jo je takoj razglasil za zlato knjigo. Foto: MMC RTV SLO
Poezije I so prinesle v prvi izdaji 56 pesmi, visoka naklada – 2000 izvodov – je bila razprodana v nekaj mesecih. Fran Levec jo je takoj razglasil za zlato knjigo. Foto: MMC RTV SLO
Jovan Jovanovič
Jovan Jovanovič - Zmaj Foto: Wikimedia/wiki

Na današnji dan leta 1906 je v Gorici umrl pesnik . Mladostno pesniško žetev je objavil v prvem zvezku Poezij, ki so izšle leta 1882. Zaradi blagoglasnosti se je Gregorčiča oprijel vzdevek Goriški slavček, številne njegove pesmi pa so ponarodele. Pogrebne slovesnosti s tridnevnim sprevodom od Gorice do rodnega Vrsna se je udeležilo na tisoče ljudi, ki so se še zadnjič želeli posloviti od Goriškega slavčka. Prisluhnimo sedaj Francetu Bevku, ki je na proslavi ob 120-letnici Gregorčičevega rojstva v Kobaridu takole govoril o pomenu Gregorčičeve poezije:

Danes se spominjamo vzpona države Aztekov v Mehiški visoki kotlini, ki je leta 1430 pod kraljem Ickoatlom postala najmogočnejša država Srednje Amerike.

Leta 1833 se je rodil srbski pesnik in urednik, viden predstavnik srbske romantike Jovan Jovanovič - Zmaj. Njegovo delo obsega pesmi, otroške pesmi, pripovedke in prevode. Dvajset let je urejal otroški list Neven, za otroke pa je napisal znani deli Čika Jova in Vrtnice.

Delo britanskega naravoslovca Charlesa Darwina O nastanku vrst s podnaslovom Z delovanjem naravnega odbiranja ali ohranjanje prednostnih ras v boju za preživetje je ena najodmevnejših knjig v zgodovini znanosti in kulture. Objavljena je bila na današnji dan leta 1859. V biološki vedi in širše je povzročila tak preobrat kot v astronomiji Kopernikov spis O revolucijah nebesnih sfer. Tako kot je s Kopernikom Zemlja prenehala veljati za središče vesolja, je po Darwinu nehalo veljati prepričanje o stalnosti živalskih in rastlinskih vrst, pa tudi človek je bil uvrščen v evolucijsko verigo živih bitij. V knjigi je Darwin postavil tezo o spremenljivosti oz. transmutaciji vrst in svoje delo pravzaprav razumel kot argumentacijo zoper dogmo tistega časa o stvarjenju in nespremenljivosti vrst, pospremljeno s številnimi primeri iz narave in podprto z logičnim sklepanjem o procesih evolucije. Delo je v izvirniku prvič izšlo leta 1859 in bilo v hipu razprodano, že v času Darwinovega življenja (umrl je leta 1882) pa je doživelo šest izdaj v več ponatisih in tudi prve prevode.

V Vrholah pri Slovenski Bistrici se je na današnji dan leta 1914 rodil geograf in zgodovinar Julij Titl. Zaradi zdravstvenih razlogov se je iz Novega mesta preselil v Koper, kjer je poučeval na gimnaziji, nato je delal v Pokrajinskem arhivu. Pisal je o agrarni zgodovini Istre in izdal več knjig, tudi o geografskih imenih. O tem je povedal:

V Ljubljani se je na današnji dan leta 1914 rodil narodni heroj in politik Albert Jakopič - Kajtimir. Politično ga je usmeril že oče Matija, udeleženec Oktobrske revolucije. Nemci so ga ob vrnitvi z orožnih vaj leta 1941 odpeljali v ujetništvo, uspelo mu je zbežati in se pridružiti partizanom. Aprila 1943 je postal prvi komandant Gregorčičeve brigade in z njo odšel na prvi pohod v Benečijo, februarja 1945 pa je postal načelnik štaba 9. korpusa in sodeloval pri osvajanju Tržiča in Gradeža. Po osvoboditvi Trsta je bil komandant tržaškega vojnega področja. Med letoma 1953 in 1962 je bil v Kopru sekretar Okrajnega komiteja Komunistične partije Slovenije. Junija 1959 je na slovesnosti ob odprtju Tomosa tako nagovoril slavnostnega gosta Josipa Broza Tita:

Medtem ko se je na današnji dan leta 1915 srbsko vodstvo umaknilo v Albanijo, je tržaška Edinost povzela komentar praškega časnika Union: "Toli pompozno napovedovani izprehod na Dunaj tiči že skoro šest mesecev obupno pred Gorico in tako se nad prebivalstvom, katerega odrešenje se je označilo kot cilj te vojne, maščujejo s tem, da brez vsakega militarično-strategičnega razloga demolirajo mesto goriško, ter da so poslali nad Trst letalce, ki so obmetavali mesto z bombami."

Leta 1916 je v Londonu umrl izumitelj prvega avtomatskega orožja, pištole maxim, sir Hiram Stevens Maxim.

"Razprava proti nacistom - številni dokumenti dokazujejo krivdo vseh obtožencev," tako je sobotni Primorski dnevnik povzel Tanjugovo poročilo iz Nuerenberga in obenem napovedal odprtje Slovenskega narodnega gledališča za Trst in Primorje, ki je bilo v nedeljo, 2. decembra 1945.

V Sarajevu se je na današnji dan leta 1954 rodil režiser in glasbenik Emir Kusturica. Že kot dijak se je posvetil filmu, po končani Filmski akademiji v Pragi se je zaposlil na sarajevski televiziji. Filmi Se spominjaš Doli Bel, Oče na službeni poti, Arizona dream in Podzemlje so bili nagrajeni na prestižnih festivalih. V državljanski vojni v Bosni se je postavil na srbsko stran in na meji dal zgraditi ekološko vas Drvengrad. Kusturica je tudi glasbenik, leta 2012 je nastopil na festivalu Sziget v Budimpešti.

Leta 1955 se je rodil ameriški bobnar skupine The Ramones Elvis Ramone.

24. novembra leta 1991 je Freddie Mercury, pevec skupine Queen, ki je zbolel za aidsom, pri 45 letih umrl za posledicami pljučnice. V spominu oboževalcev po vsem svetu pevec še danes ostaja po karizmatičnih nastopih, prepoznavnem glasu in uspešnicah. Skupina Queen je svoj pohod na svetovne glasbene lestvice začela leta 1971 in najvišja mesta osvojila z 18 albumi in 10 DVD izdajami. Vpisali so se v Guinnessovo knjigo rekordov kot najuspešnejši bend v zgodovini britanskih glasbenih lestvic. Queen so nastopili na več kot 700 koncertih, po vsem svetu prodali 170 milijonov kopij svojih albumov in se vpisali v Rock&Roll Hall Of Fame. Številni glasbeniki, med njimi Lady Gaga in Robbie Williams ter zasedbi Foo Fighters in Muse, navajajo, da je imel Mercury velik vpliv na njihovo glasbeno ustvarjanje. Pesem 'Bohemian Rhapsody' se je devet tednov obdržala na prvem mestu britanske glasbene lestvice in velja za najbolje prodajano singel ploščo na svetu.