Köln je četrto največje mesto v Nemčiji. Foto: Wiki Commons Foto:
Köln je četrto največje mesto v Nemčiji. Foto: Wiki Commons Foto:

Na današnji dan leta 50 je na prošnjo svoje žene in nečakinje Agripine njen rojstni kraj povzdignil v Colonio Claudio Arao Agripinensium, iz katere je nastal današnji Köln.

O poletu zrakoplovov prek Anglije je pisal pariški Temps, dogajanje je povzela tudi tržaška Edinost, na današnji dan leta 1915: "Zrakoplovi niso vdrli v notranjost, ampak so se držali v bližini morja, da najdejo eventualno tamkaj zaščito, kjer jih je veliko težje odkriti, kakor nad zemljo. Vožnja zrakoplovov, ki so se po pisanju Tempsa dvignili v Cauxhafnu, je bila kljub 500 kilometrov dolgosti manj nevarna, kakor mnogo krajša pot do Pariza, ker bi morali zrakoplovi v tem slučaju leteti nad francosko bojno linijo in bi se morali izogniti francoskim obrambnim stražam," so zapisali.

Ardenska ofenziva, znana tudi kot "Bitka v izboklini Bulge", je bila zadnja večja nemška ofenziva na zahodni fronti, s katero so želeli Nemci premagati zavezniško armado in se prebiti do Antwerpena. Končala se je na današnji dan leta 1945, ko so zavezniki potisnili naciste na izhodiščne položaje.

Bertóki so precej razloženo naselje na vznožju položnega in širokega flišnega hrbta, ki se spušča od Svetega Antona proti koprskemu zalivu. Stara vas je strnjeno grajena v nizih ob cesti, novi deli naselja pa se razloženo širijo po pobočju. Prvotna množinska oblika osebnega imena se še ohranja v priimku Bertok. Ime je izpeljano iz ljubkovalnice Berto, iz osebnega imena Albert, starovisokonemškega Adelbrecht.

Na današnji dan leta 1981 se je rodil makedonski pevec Toše Proeski. Jeseni 2007 je v Sloveniji izšla njegova edina pesem v slovenščini z naslovom Moja. Konec oktobra je nameraval izdati prvi album v angleščini, na katerem bi se nahajal tudi duet Aria z italijansko pevko Gianno Nannini. Toše Proeski je dne 16.oktobra 2007 ob 6.20 uri umrl v prometni nesreči na hrvaški avtocesti A3 Zagreb – Lipovac.