Foto: Sveti evangeliji, delni prevod katoliške Nove zaveze v prekmurščino, Foto:Wikipedia
Foto: Sveti evangeliji, delni prevod katoliške Nove zaveze v prekmurščino, Foto:Wikipedia

Besedilo Nove zaveze so združili v dokončno celoto po letu 70, domnevno na območju Palestine in Sirije. Zbirka evangelijev izčrpno poroča o življenju, delovanju in naukih Jezusa Kristusa v Sveti deželi.

"Popolni neuspeh drugega splošnega laškega napada na soški fronti. Rajd našega brodovja ob italijanskem obrežju. Zmagovito prodiranje zveznih čet proti Rusom. Brezuspešni napadi Francozov," tako je tržaška Edinost na današnji dan leta 1915 povzela poročila z bojišč prve svetovne vojne.

Na današnji dan leta 1942 se je na Opčinah rodila kostumografinja Marija Vidau. Po srednji industrijski šoli se je zaposlila v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu. Zatem je v Rimu končala akademijo, smer kostumografija, se izpopolnjevala v Združenih državah Amerike in kasneje tudi samostojno razstavljala. Leta 1983 je prejela Borštnikovo nagrado za kostume v drami Moliere Mihaila Bulgakova, kar je tako komentirala:

Gorica se junaško brani, tako je Primorski dnevnik na današnji dan leta 1945 poročal: "Ko so zavezniške oblasti izdale ukaz, da se morajo odstraniti vsi napisi z zidov, ki so izražali srečo in hvaležnost Titovi vojski, ki je osvobodila Gorico, so ljudje že naslednjega dne po izložbah postavili Titove slike in jih okrasili z najlepšim cvetjem.«

Láže je gručasta vas v severovzhodnem delu Slavinskega ravnika. Sredi 16. stoletja so tržaški škofje prodali Lipico Avstrijcem, kmete razlastili in jih preselili v Laže. Ime je nastalo iz Lazane, množinskega prebivalstvenega imena iz občnega imena 'laz' v pomenu 's travo porasel nekdaj izkrčen svet v gozdu ali ob njem'.

V Moskvi je na današnji dan leta 1955 umrl skladatelj Isaak Osipovič Dunayevsky. Skladateljsko se je posvetil opereti in scenski ter filmski glasbi.