Po Edvardu Rusjanu so poimenovali mariborsko letališče. Foto: MMC RTV SLO
Po Edvardu Rusjanu so poimenovali mariborsko letališče. Foto: MMC RTV SLO

Na današnji dan leta 1905 je na polju med Štandrežom in Gorico prvič poletel . Bliskoviti vzpon se je tragično končal z nesrečo 9. januarja 1911 v Beogradu, o čemer podrobneje Rajmund Krivic, Albin Novak in Srečko Gombač:

Srednjeveški heroj Genove, Andrea Doria, se je še v 87. letu uspešno boril proti Turkom in barbarskim piratom v Sredozemlju. S pomočjo Karla V. je leta 1528 osvobodil Genovo pred Francozi. Umrl je na današnji dan leta 1560.

V Labinu se je na današnji dan leta 1844 rodila učiteljica Giuseppina Martinuzzi. Po osnovni šoli v Galižani je študirala v Labinu in Miljah. V Trstu je poučevala otroke delavcev ladjedelnice Lloyd. Tako je kar 32 let poučevala predvsem otroke revnih staršev. Ob tem je pesnila, pisala kratke zgodbe in pedagoške študije. Leta 1866 je izdala Priročnik učenja na pamet - Mnomonični priročnik. Napisala je tudi več vzgojnih priročnikov. Giuseppini Martinuzzi je pesem posvetil Franci Blaškovič:

Leta 1835 se je rodil škotsko-ameriški poslovnež in človekoljub Andrew Carnegie.

Na današnji dan leta 1867 je Alfred Nobel izumil dinamit.

Na današnji dan leta 1844 se je v Karlsruheju rodil Carl Friedrich Benz, ki ob Daimlerju velja za konstruktorja prvega motornega vozila. Za svoje prvo motorno vozilo si je izbral trikolesnik z manjšim prednjim kolesom, ki ga je upravljal s preprosto ročico. Prvi štirikolesni avtomobil, imenovan Victoria, so pri Benzu izdelali v majhni seriji šele leta 1893.

Skoraj enoletno uspešno delovanje Indijskega ekspedicijskega korpusa v Mezopotamiji se je na današnji dan leta 1915 končalo s porazom v bitki za Ktezifon na zahodni obali reke Tigris, s čimer je turška vojska zaustavila britansko prodiranje proti Bagdadu.

Leta 1923 je v Rogaški Slatini umrl Josip Stritar. Bil je literarni vzgojitelj mladega pesniškega rodu, hkrati pa tudi pesnik, pripovednik, dramatik, pisatelj kritičnih in esejističnih spisov, satirik, mladinski pisatelj ter urednik. Med njegova pomembnejša dela spadajo Dunajski soneti in roman Zorin.

"V enotnosti si ljudstvo cone B ustvarja boljšo prihodnost," tako je na današnji dan leta 1945 na prvi strani pisal nedeljski Primorski dnevnik. Vojna uprava je namreč pred mesecem dni uvedla jugo lire, da bi zagotovila sredstva za gospodarsko obnovo.

Na Čiginju se je na današnji dan leta 1950 rodil urednik, prevajalec in publicist Zdravko Duša. Bil je novinar pri časopisu Delo, nato urednik pri Cankarjevi založbi, prevajalec iz sodobne angleške in ameriške literature. Po upokojitvi se je posvečal tudi režijam proslav, omenimo 300-o obletnico Tolminskega punta in proslavo ob priključitvi Primorske, ko je dejal:

Leta 1985 je umrla italijanska pesnica in pisateljica Elsa Morante. Njen roman Zgodovina je ena najbolj branih knjig v Italiji, preveden je bil v številne tuje jezike.

Leta 1963 je bil tri dni po atentatu v Dallasu pokopan ameriški predsednik John F. Kennedy. 35. predsednika ZDA naj bi med vožnjo po mestnih ulicah ustrelil nekdanji marinec Lee Harvey Oswald.

Leta 1981 so aktivistke 25. november prvič proslavile kot dan boja proti nasilju nad ženskami. Datum 25. november je bil izbran zato, ker je leta 1960 dominikanski diktator Rafael Trujillo dal na izjemno krut način ubiti tri sestre Mirabal, ki so bile politične aktivistke v Dominikanski republiki.

V Londonu je na današnji dan leta 2005 v 59. letu umrl najboljši severnoirski nogometaš George Best. Izstopajočo legendo predstavlja naš športni urednik Primož Čepar:

Leta 2012 je umrl vremenoslovec Miran Trontelj.

Leta 2020 je manj kot mesec dni po svojem 60. rojstnem dnevu umrl eden najboljših nogometašev vseh časov, verjetno pa človek, ki je imel največji vpliv na nogometno igro v njeni zgodovini, Argentinec Diego Armando Maradona.

Leta 1984 je 36 angleških in irskih glasbenikov, združenih v skupino Band Aid, v studiu Notting Hill posnelo pesem Do They Know it is Christmas.