Borojevič se je v slovensko vojaško zgodovino vpisal kot vrhovni poveljnik soške fronte. Foto: Wiki Commons Foto:
Borojevič se je v slovensko vojaško zgodovino vpisal kot vrhovni poveljnik soške fronte. Foto: Wiki Commons Foto:

, filozof, astronom, astrolog, matematik, meteorolog, prevajalec in pisatelj se je rodil okoli 1100, verjetno na Korčuli ali v Istri. Arabsko znanost je proučeval v Carigradu in Damasku in velja za avtorja prvega prevoda Korana.

V Baden Badnu je na današnji dan leta 1910 umrl bakteriolog Robert Koch. Na podlagi poskusov z antraksom je ugotovil, da določen mikroorganizem povzroča določeno bolezen. Metodo je izpopolnil na primerih tuberkoloze in kolere. Leta 1905 je prejel Nobelovo nagrado za medicino in fiziologijo. Po njem se imenuje tudi inštitut v Berlinu, ki se ukvarja z raziskovanjem in nadzorom nalezljivih bolezni.

Avstrogrski maršal Svetozar Borojevič von Bojna je 27. maja leta 1915 postal poveljnik 5. armade na meji z Italijo in se odločil, da bo Italijane ustavil že na Soči, medtem ko je dunajsko poveljstvo predlagalo fronto na Savi. S svojimi enotami je Borojević uspešno odbil enajst italijanskih ofenziv, kar mu je prineslo neuradni naziv »Soški vitez«.

Nedeljski Primorski dnevnik je 27. maja 1945 poročal: "Prestolnica federativne Slovenije, svobodna Ljubljana, je sprejela visokega gosta - maršala Jugoslavije, Josipa Broza Tita. Organi zavezniške vojne policije in bivše koroške hitlerjevske vlade zapirajo slovenske rodoljube v Celovcu, kjer so obkolili hišo, v kateri se nahajajo prostori koroškega pokrajinskega narodnoosvobodilnega odbora."

Gradíšče nad Prvačino je gručasto naselje v Spodnji Vipavski dolini. Občnoimenski pomen slovenske besede gradíšče je mesto, kjer stoji ali je stal grad, grajsko obzidje, za starejše obdobje velja tudi pomen "s koli ograjeno utrjeno mesto, navadno na hribu".

V Nici je na današnji dan leta 1840 umrl italijanski violinist in skladatelj Niccolo Paganini. Bil je violinski samouk, s svojim virtuoznim igranjem pa si je prislužil naziv "Vražji goslač". Dosegel je nov blesk violinske igre. Ustvaril pa je tudi številne koncerte, sonate, capriccie in druga dela.