Foto: Pia Mlakar, Vir: Wikipedia Foto:
Foto: Pia Mlakar, Vir: Wikipedia Foto:

V Hamburgu se je na današnji dan leta 1910 rodila baletka . Med študijem plesa na Koreografskem inštitutu v Berlinu je leta 1929 spoznala Pina Mlakarja, s katerim je ustvarjala polnih 7 desetletij. Leta 1995 sta piranskemu pomorskemu muzeju podarila jadrnico, s katero sta prekrižarila Jadran. Najbolj razburljiva doživetja je Pia Mlakar strnila takole.

Na današnji dan leta 1895 sta brata August in Louis Lumiere v salonu pariške Velike kavarne prvič zavrtela zaporedje slik, prve 50-sekundne gibljive podobe. V Trstu je bila prva projekcija 11. julija 1896 v salonu gledališča Fenice, v Ljubljani 16. novembra v salonu Hotela pri Maliču, kjer so si ogledali t.i. "razkazovanje živečih fotografij".

Na današnji dan leta 1915 se je začel umik britanskih in francoskih čet z Gallipolijskega bojišča, tržaška Edinost pa je poročala, da je srbski kralj Peter priplul iz Valone v Italijo. Na posvetu zgodovinarjev v Taru je zgodovinar Franco Cecotti razkril podrobnosti o delu vojaških sodišč.

"Za ohranitev svetovnega miru," tako je na današnji dan leta 1945 petkov Primorski dnevnik naslovil poročilo ob zaključku zavezniške ministrske konference v Moskvi, kjer so se zunanji ministri odločili za ustanovitev komisije Združenih narodov za kontrolo atomske energije.

Žábnice so vas na tromeji med Slovenijo, Italijo in Avstrijo. Zapis iz leta 1106 je pravzaprav listina o ustanovitvi slovenske pražupnije, še starejši zapis iz leta 972 navaja ime Sabniza. Etimološko je ime izpeljano iz besede žába. Omenimo še italijansko ime Camporosso in nemško Seifnitz.

Na Broadwayu so v gledališču Liberty na današnji dan leta 1925 krstno uprizorili musical Tip-Toes, za katerega je glasbo napisal George, besedilo po knjigi Guya Boltona pa Ira Gershwin. Uspešnico iz musicala Love is here to stay je posnel tudi Frank Sinatra.