Stane Leban je bil dolgoletni član ansambla novogoriškega gledališča. Foto: primorske.si Foto:
Stane Leban je bil dolgoletni član ansambla novogoriškega gledališča. Foto: primorske.si Foto:

V Stanoviščih pri Breginju se je na današnji dan leta 1934 rodil igralec in režiser . Po gimnaziji v Gorici, Tolminu in Bovcu, je šolanje nadaljeval v Ljubljani, na srednji šoli za sanitarne tehnike, in istočasno obiskoval gledališke tečaje. Najprej se je zaposlil kot sanitarni inšpektor v novogoriškem okrajnem zdravstvenem domu, leta 1957 pa je postal igralec Mestnega gledališča v Novi Gorici. Ob 50-letnici mesta se je leta 1998 tako spominjal gledaliških začetkov v njem.

Na današnji dan leta 1800 se je rodil ameriški izumitelj in železničar Charles Goodyear, ki mu je leta 1839 uspel postopek za vulkanizacijo kavčuka. Gumo so poznali že Azteki in Maji, ki so segravali lateks, belkasto mlečnato tekočino, da je stekla iz skorje gumovca. Španci so gumo uporabljali za impregnacijo vojaških plaščev. Vulkanizacija, to je segrevanje gume in žvepla, je bila tako enostaven postopek, da je Goodyear, kljub številnim tožbam, umrl reven.

Avstroogrsko ladjevje je med vojno večkrat napadlo sovražnikova pristanišča v Črni gori in Albaniji. Eden izmed neuspelih napadov je bila operacija proti Draču med 29. in 30. decembrom 1915. Lahka križarka Helgoland je iz Boke Kotorske izplula skupaj z rušilci Csepel, Lika, Triglav, Tatra in Balaton in med plovbo skupaj z rušilcem Balaton potopila francosko podmornico Monge. Med obstreljevanjem Drača so vpluli v novo minsko polje, pri čemer sta bila hudo poškodovana rušilca Lika in Triglav. Lika se je takoj potopila, Triglav pa so med vleko morali zapustiti in potopiti, kajti približale so se štiri sovražnikove križarke in osem rušilcev.

Žávlje so vas v miljski občini, danes praktično že predmestje Trsta. Ker je v bližini ledinsko ime Žabnik, je krajevno ime Žávlje morda nastalo iz Žablje, kar je mogoče razložiti kot množinsko prebivalstveno ime Žabljane iz nepotrjenega Žabljega sela ali Žablje vasi. Zapis iz leta 1352 navaja ime Zaule, kot je tudi furlansko ime tega kraja. Italijansko ime je Aquilina.

V Magdenburgu je na današnji dan leta 1785 umrl violinist, organist in skladatelj Johann Heinrich Rolle. Sina kantorja so že pri 18-h imenovali za organista cerkve Svetega Petra v Magdenburgu, kasneje je violino igral v berlinski dvorni kapeli kralja Friderika II. Obsežen skladateljski opus uvrščajo v pozni barok.