Viki Grošelj velja za Slovenca z največ, desetimi, osvojenimi osemtisočaki. Foto:
Viki Grošelj velja za Slovenca z največ, desetimi, osvojenimi osemtisočaki. Foto:

Leta 1952 se je rodil , Slovenec z največ, desetimi, osvojeni osemtisočaki. Prvega je osvojil leta 1975, ko je slovenskim alpinistom uspelo preplezati južno steno Makaluja in se priključiti najboljšim alpinističnim narodom. Grošlju manjkajo le štirje "nebotičniki": Anapurna, Daulagiri, Gašerbrum 1 in Nanga Parbat. Leta 2005 je bil v središču pozornosti, ker je organiziral uspešno reševalno akcijo za Tomaža Humarja, ujetega v steni Nanga Parbata.

Leta 1899 je umrl avstrijski skladatelj Johann Strauss mlajši. Po očetovi smrti je prevzel njegov orkester in bil leta 1863 imenovan za cesarsko kraljevega glasbenega direktorja dvornih plesov, kar pomeni, da je vodil vse dvorne plese. Njegova najbolj znana opereta je Netopir. Med njegovimi deli so sicer najbolj znani valčki in polke, ki odražajo dunajsko brezskrbnost tistega časa. Leta 1867 je napisal svoje najslavnejše delo Na lepi modri Donavi, v kateri je opredelil obliko dunajskega valčka. Ta valček velja za neuradno himno Dunaja. Cesarski valček je nastal leta 1888 v čast štirideseti obletnici vladanja Franca Jožefa.

Leta 1924 je v Kierlinu pri Dunaju umrl avstrijski pisatelj Franz Kafka. V jasnem, preprostem, izpiljenem proznem slogu je upodobil osamljenega modernega človeka z njegovimi življenjskimi strahovi. Še v času njegovega življenja so izšle novele Opazovanja, Kurjač, Preobrazba, V kazenski koloniji in Gladovalec, po smrti pa Proces, Grad, Amerika in Ob gradnji kitajskega zidu.

Leta 1964 so na ameriški televiziji ABC TV predvajali prvi koncert skupine The Rolling Stones, ki je bila prvič na turneji po ZDA.

Leta 1977 je umrl italijanski filmski režiser Roberto Rossellini. Med drugim je režiral filme Rim, odprto mesto, Čudež, Strah, Noč v Rimu in Naj živi Italija.

Leta 1986 se je rodil teniški igralec Rafael Nadal.