Veslaški klub Argo Izola deluje od leta 1925. Foto: vkargo.si Foto:
Veslaški klub Argo Izola deluje od leta 1925. Foto: vkargo.si Foto:

V Izoli se je na današnji dan leta 1940 rodil olimpijski veslač in orodjar. Za Jugoslavijo sta z Lucijanom Klevo kot predstavnika izolskega Arga nastopila na olimpijskih igrah 1964 v Tokiu. Jugoslovanski osmerec je za sekundo zgrešil bronasto odličje, česar se je po 50 letih tako spominjal.

Grški matematik in inženir Heron iz Aleksandrije je okoli leta 100 napisal knjigo Mehanika, ki velja za najboljši tehniški antični spis. Heron opisuje zobniški pogon in preproste stroje, kakršni so vzvod, škripec, klin in vijak.

"Italijanska fronta: živahnejše delovanje Italijanov na tirolski južni in jugovzhodni fronti. Na primorski fronti topovski dvoboji in boji z minami. Balkansko bojišče: nič novega. Rusko bojišče: Rusi nadaljujejo srdite napade na besarabski fronti. Zapadno bojišče: francoski napad na Hirzstein razbit," tako je na današnji dan leta 1915 četrtkova Edinost povzela poročila z bojišč prve svetovne vojne.

»Primorsko ljudstvo, ki za zmago skupne zavezniške stvari ni štedilo svojih sil, se odkrito veseli uspeha moskovske konference. V tem prepričanju so poslavlja od starega leta, ki kljub priborjeni svobodi ni bilo brez grenkosti in stopa z zaupanjem v novo leto, ki mu bo prineslo uresničenje stoletnega sna: Jugoslavijo, deželo preprostega delovnega ljudstva," je v uvodniku z naslovom V zavezniškem duhu pisal na današnji dan leta 1945 nedeljski Primorski dnevnik.

Žeje je gručasto naselje na vzhodnem robu Srednje Pivke. Zapis iz leta 1322 navaja ime Seych. Ime primerjajo s hrvaškim krajevnim imenom Žejane v Čičariji in izvajajo iz Žežane, množinskega prebivalstvenega imena iz istega korena. Če je domneva pravilna, je Žeje prvotno pomenilo "prebivalci na požgani zemlji". Druga možnost je, da krajevno ime Žeje izvira iz nekega pozabljenega občnega imena, sorodnega s slovensko besedo žeja, ki je označevala presihajoči izvir ali (pre)suho zemljišče.