Foto:
Foto:

Silvestrovo je dobilo ime po papežu, ki je umrl 31. decembra 335 v Rimu, njegovo ime pa so v cerkveni koledar vključili leta 813. Zadnjemu dnevu v letu pravijo Slovenci staro leto. Dolgo se je ohranilo verovanje, da se na ta dan sproščajo zle sile, ki v tej noči vladajo zemlji, zaradu česar danes uporabljamo petarde. Brici so nekoč vlivali svinec v vodo in prerokovali. Prisluhnimo pričevanju Eme Reje - Toninove, Lojzeta Prinčiča in Mare Ruševe iz Kozane leta 1974.

"Rusko bojišče: Boji v vzhodni Galiciji in na besarabski fronti postajajo vedno obsežnejši in srditejši. Ponesrečeni napadi Italijanov na tirolski fronti. Boji z minami na doberdobski planoti. Balkansko bojišče: Nobenih posebnih dogodkov," tako je petkova tržaška Edinost povzela poročila z bojišč prve svetovne vojne.

V Gorici se je na današnji dan leta 1920 rodil ortoped Marjan Korsič. Po vojni je najprej opravil specializacijo iz ortopedije v Ljubljani. Leta 1964 je prevzel vodenje Bolnišnice za predšolsko invalidno mladino na Stari gori pri Novi Gorici. Čevljar Pavel Petejan se je tako spominjal sodelovanja z doktorjem Korsičem.

V Piranu je na današnji dan leta 1945 umrl učitelj Antonio Sema. Leta 1992 so po njem poimenovali italijansko gimnazijo Piran, o čemer podrobneje ravnateljica Aleksandra Rogić.

Listino Organizacije Združenih narodov, ki so jo sprejeli na konferenci v San Franciscu 26. junija, veljati pa je začela 24. oktobra, ko so jo podpisali predstavniki petih držav ustanoviteljic, je na današnji dan leta 1945 podpisalo 31 držav.

Na današnji dan leta 2020 je 82. letu starosti umrl pisatelj, dramatik, režiser in scenarist Dušan Jovanović. Več kot petdeset let je sooblikoval slovensko in širše gledališko dogajanje.