Slavo Batista je na piščali najraje zaigral v družbi prav tako nadarjenih potomcev, hčerke Irene ter vnukov Metke in Vida, s katerimi je nastopil tudi na več koncertih. Foto: MMC RTV SLO/staroverci.si

5. junij 8498 pred našim štetjem je najstarejši datum v zgodovini človeštva in zaznamuje začetek štetja časa po koledarju majev. Nekateri pisci povezujejo prvi dan majevske kronologije s kataklizmo, v kateri naj bi izginila Atlantida.

V Kopru se je na današnji dan leta 1957 rodil novinar Leon Horvatič. Že kot študent Fakultete za sociologijo, politične vede in novinarstvo je sodeloval v športni redakciji naše radijske postaje, redno pa se je zaposlil leta 1982. Leta 2007, ko se je z radia že poslavljal v funkciji odgovornega urednika, se je v pogovoru z Zoranom Debenjakom tako spominjal tudi časov slovenskega osamosvajanja. Leon Horvatič je zatem na Univerzi na Primorskem skrbel za študentske domove, dalj časa je bil odgovorni urednik Primorskih novic.

V Los Angelesu je na današnji dan leta 2004 umrl Ronald Wilson Reagan, ameriški filmski igralec, častnik, politik in 40. predsednik Združenih držav Amerike. V času izvolitve leta 1980 je bil z 69. leti najstarejši predsednik v ameriški zgodovini. Leta 1984 je zlahka osvojil še drugi mandat. Številni Američani mu pripisujejo zasluge za zmago Združenih držav Amerike v hladni vojni proti Sovjetski zvezi. Reaganovo dediščino oziroma politiko, ki so jo imenovali kar "Reaganomija", je nadaljeval njegov podpredsednik George Bush, leta 2001 pa je predsednikovanje prevzel njegov sin, George Bush mlajši, ki je na tem položaju ostal dva mandata.

Na današnji dan leta 2018 je v 91. letu starosti umrl Slavo Batista iz Kopra, kipar, ljudski godec, zbiralec in preučevalec ljudskega glasbenega, staroverskega in mitološkega izročila. V dolgem in plodovitem življenju se je posvetil zlasti ohranjanju neprecenljive duhovne dediščine, ki jo je predajal mlajšim rodovom. Zapustil ni samo znanja, marveč tudi veliko kiparskih del. Med najmogočnejšimi, ki jih je izklesal, je panteon slovanskih bogov v Cepkih.