Foto: Diego Rodriguez de Silva y Velazquez, Foto:Wikipedia
Foto: Diego Rodriguez de Silva y Velazquez, Foto:Wikipedia

Med velikane španskega baročnega slikarstva sodi Diego Rodriguez de Silva y Velazquez, ki je umrl na današnji dan leta 1660 v Madridu. Kot dvorni slikar se je uveljavil z zgodovinskimi in mitološkimi kompozicijami, ustvaril pa je številne izvrstne portrete.

Na današnji dan leta 1915 so britanske sile poskušale z bitko pri Sari Bairju še zadnjič osvojiti Galipoli. Edinost pa je objavila tudi poročilo Roda Rode za »Neue Freie Presse«: "Mesto Gorica se deli v dva strogo ločena okraja; zapadni del ob Soči je izpraznjen in se nahaja pod močnim artiljerijskim ognjem Italijanov. "

Na današnji dan leta 1945 je zjutraj 700 metrov nad središčem Hirošime eksplodirala prva atomska bomba. Ognjena krogla je planila proti nebu in se spremenila v orjaški oblak, ki se je kmalu izoblikoval v gobo iz plinov, pare in dima. Po podatkih japonskega rdečega križa je umrlo 245 tisoč ljudi, ranjenih pa jih je bilo 150 tisoč.

V Postojni se je na današnji dan leta 1950 rodil kulturni in športni organizator ter politik Marijan Suša. Delovno kariero je začel na pošti, nadaljeval na Zavarovalci Sava, sežanskem Jugošpedu, leta 1976 pa se je zaposlil v Kulturni skupnosti Sežana. Bil je prvi direktor Kulturnega centra Srečko Kosovel v Sežani. Ob deseti obletnici centra se je tako spominjal razlogov za smele načrte: Leta 1992 je bil Marjan Suša med ustanovitelji politične stranke Zveza za Primorsko.

Márkovščina je gručasta vas v osrčju Podgrajskega podolja, ki leži ob cesti Kozina-Rupa. Vas je dobila ime po cerkvi, posvečeni sv. Marku, saj se je leta 1371 imenovala Capella sancti Marci, leta 1512 pa že De Marcossa in leta 1694 Markouschena. Ime torej prvotno pomeni " naselje ob cerkvi sv. Marka".

V Parizu se je na današnji dan leta 1665 kot drugi sin znanega skladatelja rodil Jean-Bapist Lullly. Kralj Louis XIV ga je že kot 12-letnega fanta vključil v zbor benediktinskega samosta Svetaga Hilarja. Leta 1696 je postal kraljevi superintendant za glasbo, 5 let prej pa je napisal svojo najbolj znano skladbo Fanfare.