Založnica Zorka Peršič je od leta 1961 do upokojitve vodila založbo Mladinska knjiga Foto: MMC RTV SLO/BoBo
Založnica Zorka Peršič je od leta 1961 do upokojitve vodila založbo Mladinska knjiga Foto: MMC RTV SLO/BoBo
Luigi Galvani
Luigi Galvani je prvi začel povezovati elektriko z življenjsko silo, zato velja za odkritelja bioelektrike. Foto: Wikipedia Commons

V Kilovčah pri Premu se je na današnji dan leta 1914 rodila založnica . Po diplomi na Filozofski fakulteti v Ljubljani je poučevala v Žalcu in se ob izbruhu druge svetovne vojne pridružila partizanom. Leta 1942 so jo aretirali stražarji in jo predali Italijanom, ki so jo obsodili na dosmrtno ječo v Perugii. Po zlomu Italije ji je uspelo pobegniti k partizanom, kjer je urejala revijo Pionir. Po vojni je delala na ministrstvu za kulturo, urejala Prešernov koledar, od leta 1961 do upokojitve pa je vodila založbo Mladinska knjiga. O njenem prodoru na svetovni založniški trg je povedala:

Znameniti italijanski anatom Luigi Galvani se je v zgodovino zapisal s po njem poimenovanimi elektrokemičnimi viri toka, galvanskimi členi in postopki galvanizacije ter galvansko baterijo. Luigi Galvani je umrl na današnji dan leta 1789.

Na današnji dan leta 1828 se je v Jasni Poljani v stari plemiški družini rodil pisatelj Lev Nikolajevič Tolstoj. Bil je eden največji književnikov vseh časov. Njegov najbolj znan roman je Vojna in mir, zgodovinski roman, ki je doživel številne filmske upodobitve.

Prva bitka na Marni (znana tudi kot Čudež na Marni) je bila bitka prve svetovne vojne, ki je potekala na zahodni fronti med 5. in 12. septembrom leta 1914. Bitka se je končala z britansko in s francosko zmago. V njej se je zahodnima zaveznikoma posrečilo ustaviti do takrat neustavljivo nemško napredovanje, ter tako Pariz rešiti pred obkolitvijo. Po tej bitki se je fronta ustalila in začelo se je mučno in dolgotrajno bojevanje v strelskih jarkih.

Na današnji dan leta 1961 se je rodil se je Matjaž Kek, nekdanji nogometaš in trener. Večino svoje igralske kariere je igral za Maribor. Upokojil se je leta 1999, le nekaj mesecev pred tem, ko so Štajerci prvič zaigrali v Ligi prvakov.

Na današnji dan leta 1972 je Sovjetska zveza v eni najbolj spornih tekem v zgodovini košarke v finalu olimpijskega turnirja v Muenchnu ugnala ZDA z 51:50. To je bil prvi poraz Američanov na olimpijskih igrah po 36 letih.

Na današnji dan leta 1976 je umrl kitajski voditelj Mao Ce Tung. Rodil se je 26. decembra 1893. Med državljansko vojno v letih 1924-27 je organiziral kmečke množice, bil je direktor šole, v kateri so se izobraževali vodilni revolucionarni kadri.

Na današnji dan leta 1954 se je rodil skladatelj Uroš Rojko. Študiral je na akademiji za glasbo v rodni Ljubljani, kjer je že kot študent postal član Društva slovenskih skladateljev. Tradicionalni glasbeni izraz je znal povezati z avantgardnimi tokovi. Prejel je več nagrad, leta 1988 tudi nagrado Prešernovega sklada. Na Dnevih slovenske glasbe leta 2014 je tako ocenil izvedbo svoje skladbe:

Na današnji dan leta 1941 se je rodil ameriški soul in r'n'b pevec in producent Otis Redding. Zapustil nam je neverjetno število večnih uspešnic, med njimi tudi Respect, ki jo je v njeni najbolj znani različici pela Aretha Franklin, Try A Little Tenderness, ki so jo priredili v filmu The Commitments in Hard to Handle, ki so jo med drugimi priredili Black Crows. Le tri dni zatem, ko je posnel pesem Dock of the Bay (v kateri prepeva, kako je zapustil Georgio in brez perspektive odšel v San Francisco), je umrl v letalski nesreči, star 26 let.