.

Več informacij o festivalu dobite na spletni strani Foto: Drago Videmšek.
Več informacij o festivalu dobite na spletni strani Foto: Drago Videmšek.

Vrhunec festivala bo v soboto v Divaški jami s plesno-glasbeno predstavo po taktih flamenka. Organizator Festivala Sanje Rok Zavrtanik je v letošnjem povabilu zapisal: "Nihče nam ne bo vzel poezije, plesa, glasbe in druženja. Nič ne more sanjajočim tega sveta vzeti sanj in festivala... Vloga ustvarjalnosti in umetnosti v tem času je namreč še pomembnejša, kot je bila v zadnjih desetletjih. Zato smo se letos še posebej potrudili, da bi našli prostore, v katerih se bo alkimistična, magična moč ustvarjalnosti slišala tako kot nikoli doslej! Letošnji Festival Sanje bo že 18. leto potekal v zvenenju lepote, srčnosti in z iskro upora na treh prizoriščih – v kraški vasici Beka, v Divači in Šmartnem."

Vrhunec festivala bo v soboto v Divaški jami. V globini te kraške jame bodo obiskovalci skušali ujeti Lorcov duh oziroma duende, je povedala Andreja Udovč: "Celotno festivalsko dogajanje bo v kontekstu duenda, še posebej v soboto v Divaški jami, ko se bo zgodil performans z naslovom Črni zvoki. Gre za flamenko oziroma plesno-glasbeni performans v izvedbi Ane Pandur in Damirja Avdiča."

Kdo ali kaj je duende, je zanimivo vprašanje. To je namreč španska beseda, ki izvorno pomeni hišnega duha. Gre za izraz, ki se uporablja tudi v bikoborskem žargonu in v kontekstu flamenka. Ko pa ga dobi pod svoje pero Lorca, duende postane moč in umetniški navdih. Gre za presežni umetniški navdih, ki se udejanja v vrhunski umetnosti. Lorca v svojem eseju duende vzpostavi tri umetniške stebre navdiha: angela kot navdih in milino, muzo kot formo in duende. To so črni zvoki.

Igra in teorija velikega španskega pesnika Federica Garcíe Lorce bo v soboto prvič predstavljena v slovenščini. Po motivih Lorcovega besedila, a s povsem svežim konceptom in avtorskim akcentom je nastal plesno-glasbeni performans Črni zvoki Ane Pandur in Damirja Avdića, ki bo premierno uprizorjen na festivalu Sanje 2020 v dih jemajočem okolju Divaške jame.

Festival se bo sicer začel danes popoldne z meditativno delavnico z divjimi konji, ki jo bo v kraški vasici Beka vodil Boris Magdalenc, razlagata Rok Zavrtanik in Andreja Udovč. "Gre za posebno meditacijo s konji. Boris živi na Krasu v zelo posebni vasi Beka in z njim živijo divji konji. Gre za drugačno komunikacijo s konji. Poleg duenda, ki je rdeča nit festivala, konji predstavljajo omiko in dostojanstvo. Zdi sem mi, da tega danes manjka. V siju mesečine bosta kasneje v celovečernem koncertu nastopila Nika Solce in Jani Kovačič."

V nedeljo se bodo Sanje preselile v Šmartno v Brda. Tam bo pesniški prvenec Rane rane predstavila Anja Novak Anjuta. "Ob 16. uri v Šmartnem, eni od najlepših srednjeveških vasic v Sloveniji, bo že deseto leto Šmartno, pravljična vas."

V pravljično vas Šmartno prihaja avtor številnih uspešnic in večkrat nagrajeni Tone Partljič, ki bo skupaj z Mileno Milevo Blažić, Anjo Novak - Anjuto, Tomažem Lipicerjem in Matjažem Ščurkom rojstno vas Karla Široka posipal s čarobnim prahom domišljije. Večer se bo zaključil s koncertom Vlada Kreslina.

Nataša Uršič