Vasica Slapnik bo končno zaživela. Foto: Turistično informacijski center Brda
Vasica Slapnik bo končno zaživela. Foto: Turistično informacijski center Brda

V koprskem zaledni vasici Koštabona bodo s pomočjo evropskih sredstev obnovili srednjeveški obrambni stolp in mu dodali še dva. V Brdih pa so končno dobili investorja, ki bo obnovil zapuščeno vasico Slapnik.

Iz mestne občine Koper so sporočili, da je bila njihova prijava projekta »KoštaBona« uspešna na evropskem kohezijskem razpisu - Ukrep 322 - Obnova in razvoj vasi. Kot kaže se bosta poznoantični utrdbi v tej starodavni istrski vasici pridružili še dve, ki bosta postavljeni na vhod starega dela vasi.

Mestna občina Koper bo v novo zgrajenih objektih postavila stalne galerijsko razstavo, pojasnjuje župan Aleš Bržan: "Poglejte Grožnjan, vasica, ki je bila včasih povsem zapuščena, danes živi. Pri prijavi projekta smo sledili usmeritvam oziroma zahtevam razpisa, nova stolpiča bosta namenjena umetnosti in stalnim razstavam. Koštabona bo tako dobila povsem novo podobo, silhueta mesta v obliki treh vrhov, treh stolpov bo simbolizirala enotnost, tako kot enotnost simbolizira Triglav. Verjamem, da si v teh težkih in čudnih časih tega vendarle želimo. Poleg tega pa s tem projektom držimo obljubo volilcem, podeželje se pri nas pospešeno razvija!"

Ne le v Koštaboni, končno naj bi zaživela tudi zapuščena vasica Slapnik v Goriških Brdih. Kot je znano je propadla ideja, da naj bi mednarodna filmska ekipa tam snemala obnovo, ki bi potekala skozi resničnostni šov.

Župan Franc Mužič nam je potrdil, da so pravkar izvedeli, da bodo vasico obnavljali s pomočjo evropskih sredstev in zasebnega vlagatelja - šejka iz Združenih arabskih emiratov: "S tem Slapnikom nikakor ne moremo naprej. Ampak sem dobil sporočila, da je občina Brda dobila sredstva. Sicer nekaj s strani EU, pojavil se je tudi šejk iz Emiratov. MI pa bomo napravili to, kar je že bilo v načrtu. Da naredimo razpršeni hotel v Slapniku in vso to zadevo priključimo k Termam Spa Brda."

Vrednost investicije v Brdih ostaja zaenkrat skrivnost, Mestna občina Koper pa je za projekt Koštabona prejela nepovratna sredstva v višini 965.000 evrov, dodatnih 500 tisočakov bo prispevala iz lastnih sredstev. Več podrobnosti o projektu bodo razkrili na današnji novinarski konferenci.

Nataša Uršič