Foto: BoBo
Foto: BoBo

Sproščanje ukrepov nestrpno pričakujejo turistični delavci, pa tudi prevozniki. Tržaško letališče je že ta mesec povečalo število povezav znotraj države, mednarodne lete pa načrtujejo prihodnji mesec.

Jutranji in popoldanski let v Rim sta na tržaškem letališču potnikom ves čas na voljo. Ta mesec so trem domačim dodali še pet destinacij na jug Italije, junija pa bodo potniki lahko z nizkocenovnimi ponudniki ponovno leteli tudi v London, Valencio in Valletto. Frankfurt bo na vrsti julija. Direktor Tržaškega letališča, Marco Consalvo: "Zelo verjetno je, da bomo julija in avgusta doživeli močan porast prometa na račun turističnih destinacij, medtem ko bo poslovni promet, ki sloni na službenih potovanjih, zaživel šele sredi septembra."

Lani je promet upadel za 73 odstotkov, najhuje pa je bilo na začetku letošnjega leta. Večina od 130 zaposlenih je še vedno na čakanju. Z napovedmi so previdni. Upajo, da bodo številke pred pandemijo ponovno dosegli leta 2023. Veliko je v rokah letalskih družb, dodaja Consalvo: "Veliko bo združitev. Šele čez kakšen mesec bomo videli, katere družbe bodo obstale."

Letališče so leta 2018 povezali z železnico z željo, da bi letno iz Trsta poletelo milijon potnikov. Cilja jim zaradi pandemije še ni uspelo uresničiti. Tudi v prihodnje računajo na slovenske, hrvaške in avstrijske potnike. Potovanje vseh pa bo odvisno predvsem od epidemiološke slike, obveznih karanten in delovanja zelenega potnega lista v posameznih državah.

Špela Lenardič