Zaradi prostorske stiske bo verjetno potrebno dograditi nove prostore izolske bolnišnice. Foto: Radio Koper
Zaradi prostorske stiske bo verjetno potrebno dograditi nove prostore izolske bolnišnice. Foto: Radio Koper

V najete prostore izolske marine je Splošna bolnišnica Izola za zdaj preselila 21 zaposlenih, v roku desetih dni pa jih bo še deset. Gre za podporne službe, in sicer zdravstveno administracijo ter center naročanja. Za 360 kvadratnih metrov bo brez stroškov obratovanja plačevala 3200 evrov na mesec. Na izolski občini in komunali so jim zagotovili potrebna parkirna mesta po primerni ceni. Direktor Radivoj Nardin: "Kaže, da bo to premalo in bomo v kratkem morali najeti še dodatne prostore. Zahteve covida po primerni razdalji so jasne in pazimo, da jih ne prekršimo."

Toda najem ni rešitev, prvi mož bolnišnice zato napoveduje tudi potrebe po novogradnji, o čemer pa se bodo morali uskladiti tudi z državo. "Ves čas se samo premikamo iz prostora v prostor. Kje bomo gradili, bo treba najprej uskladiti s svetom zavoda in seveda z državo kot lastnico. To so tako veliki podvigi in zneski, da nam bo država vsekakor morala priti naproti."

Število prebivalcev, ki jih oskrbujejo, se je v 15 letih povečalo za dobrih 20.000, zaposlenih pa je 300 več kot denimo leta 2003. "Tudi zaradi novih tehnologij ob pacientu ni več samo medicinsko osebje. Pet- ali šestposteljne sobe enostavno niso več standard."

Pogovori z zasebnim zavodom Medicor, ki ima še za dobro leto sklenjeno pogodbo o najemu prostorov v bolnišnici, za kar plačuje slab milijon evrov letno, še potekajo. Cilj pa je najti primerno rešitev, ki bo ugodna za vse, je še izpostavil Nardin.

Mateja Brežan