Koper potrebuje mestnega urbanista, arhitekta, smo slišali na okrogli mizi
Koper potrebuje mestnega urbanista, arhitekta, smo slišali na okrogli mizi "Koprski optimizem". Foto: Radio Koper Foto:

Sogovorniki so se strinjali, da obstaja tudi v Kopru, ki je v zadnjih letih doživel veliko urbanističnih in arhitekturnih sprememb, razlog za optimizem. S prostorom se pri nas v zadnjih letih niso ukvarjali strokovnjaki, ampak predvsem politiki, pravi predsednica Piranskih dnevov arhitekture in doda, da potrebuje Koper pametne odločitve:

"Koper potrebuje mestnega urbanista, arhitekta. S pametnimi odločitvami, ki ne vidijo v vsaki birokraciji ovire, ki znajo preskakovati birokratske ovire, se da Koper s preprostimi rešitvami ponovno vzpostaviti kot mesto, na katerega ne bodo ponosni samo Koprčani, ampak tudi vsa Slovenija."

Odgovorni urednik revije Arhitektov bilten Miha Dešman je kritičen do prakse, ko je financiranje prostorskega načrta prepuščeno investitorju. V Kopru, meni, bi bila najbolj nujna poteza priprava vizije:

"Vizijo, ki bi imela 10 ključnih odločitev o dolgoročnih prometnih ureditvah, programih v mestu- tako urbanih, stanovanjskih in javnih prostorih."

Boštjan Bugarič je z odzivom prvega pogovora zadovoljen in napoveduje novega - o začasni rabi.

"Odprli bomo vprašanje zapuščenih in zaprtih prostorih v mestnem jedru. S študenti FHŠ smo pri predmetu Grajeno okolje pripravili analizo, ki bo objavljena na spletni platformi zbirnik.si"

Prihodnji javni pogovor bo 9. maja.