Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Italiji so po najnovejših podatkih našteli več kot 200 primerov okužb s koronavirusom, štirje ljudje so umrli. Žarišči okužbe sta kraja Vo Euganeo južno od Padove ter okolica kraja Codogna v južni Lombardiji.

Pristojne državne službe bi morale Primorsko, ki je najbolj izpostavljena, obravnavati prednostno.

Novogoriški župan Klemen Miklavič

Dopoldan je v Novi Gorici potekal sestanek s pristojnimi organi in ustanovami na širšem Goriškem, ki so predstavili, kako je regija pripravljena na pojav koronavirusa. Občani na Goriškem so zaskrbljeni zaradi dogodkov v sosednji FJK, je povedal župan Klemen Miklavič, tudi zato, ker je Primorska najbolj izpostavljena regija v državi. Največji obisk gostov iz Italije beležijo v igralnicah, trgovskih centrih in bencinskih črpalkah.

"Z županom občine Gorica Rodolfom Ziberno sva od prejšnjega tedna dnevno v stiku. Obvešča me o vsakem koraku, o vseh ukrepih. Pošilja mi vse ukrepe, vključno z dekretom ministra."

Mario Fafangel z novogoriškega Nacionalnega inštituta za javno zdravje je povedal, da lahko pričakujemo prve primere obolelosti pri nas in da so nanje pripravljeni.

Na sliki od desne proti levi: Andrej Biaggio, poveljnik CZ MONG, Petra Kokoravec, direktorica ZD NG, Klemen Miklavic, župan MONG in Mario Fafangel, OE NIJZ NG. Foto: Radio Koper/Nataša Uršič
Na sliki od desne proti levi: Andrej Biaggio, poveljnik CZ MONG, Petra Kokoravec, direktorica ZD NG, Klemen Miklavic, župan MONG in Mario Fafangel, OE NIJZ NG. Foto: Radio Koper/Nataša Uršič

"Se pripravljamo, da bomo hitri pri zaznavi suma, da bomo hitri pri laboratorijski diagnostiki, da je epidemiološka služba na NIJZju pripravljena, da bomo našli kontakte. Tukaj je pomemben apel občanom: virus je po simptomatiki in načinu kroženja izredno podoben gripi. Kar pomeni, da se prenaša kapljično. Klasični ukrepi, ki jih slišite vsako leto glede prenosa gripe, so edini pomembni, edini, ki bodo omejili širitev virusa."

Na NIJZ-ju svetujejo, da ostanejo doma, če imajo respiratorne težave, tudi starši naj bolne otroke zadržijo doma.

V bolnišnici pripravili poti za bolnike

Kako so na morebitne prve bolnike pripravljeni v novogoriškem zdravstvenem domu in šempetrski bolnišnici, je pojasnila direktorica Petra Kokoravec.

Klasični ukrepi, ki jih slišite vsako leto glede prenosa gripe, so edini pomembni, edini, ki bodo omejili širitev virusa.

Mario Fafangel, NIJZ Nova Gorica

"Odločili smo se da bomo odpovedali vse preventivne preglede, tako za šolarje kot odrasle. S tem bomo zmanjšali število obiskovalcev, istočasno pa dodali sestre v ambulante, ki bodo odgovarjale na klice ljudi."

"V SB Nova Gorica smo skladno s priporočili ministrstva že pred tremi tedni pripravili klinično pot zdravstvene obravnave pacienta ob sumu na okužbo s koronavirusom, to pomeni od vstopa in diagnostike pa vse do zaključka obravnave. Bi pa ob tem izpostavila apel, da vsi, ki prihajajo v UC s hujšimi oblikami bolezni, ne vstopajo skozi glavni vhod. Tam smo postavili letak, kar pomeni, da bo prišlo zdravstveno osebje in bolnike preusmerilio," je dodala strokovna direktorica Dunja Savnik Winkler.

V novogoriškem HIT-u že sprejeli preventivne ukrepe

Tri Hitove največje igralnice dnevno povprečno obišče dva tisoč gostov. Velika večina so italijanski gosti. Zato so v družbi že pred časom vpeljali nekatere preventivne ukrepe, nam je povedala predstavnica stikov za javnostmi Laura Peršolja Jakončič.

"Vse zaposlene in goste spodbujamo k bolj intenzivnemu umivanju rok, k higieni kašlja, uživanju hrane z veliko sadja in zelenjave ter gibanju na svežem zraku. To kampanjo smo pospremili tudi z inštalacijo razkuževalnih točk tako v poslovnih prostorih kot v igralnicah in hotelih."

Foto: NIJZ
Foto: NIJZ

Pred časom so v Hitu načrtovali organiziran o obisk kitajskih gostov, ki pa ga zaradi številnih ovir ne bo. Število gostov v igralnicah zaradi koronavirusa še ni upadlo, pričakujejo pa, da se bo to zgodilo.

Obalni župani se bodo sestali jutri

Predstavniki vseh štirih obalnih občin in zdravstvenih domov se bodo o preventivnih ukrepih na skupnem sestanku pogovarjali jutri. Na srečanje so povabili tudi predstavnike bolnišnice, Luke in nacionalnega Inštituta za javno zdravje. Dogajanje pri sosedih se pozna tudi pri nas. Sredin koncert v Gledališču Tartini je organizator iz preventivnih razlogov prestavil, smučarsko šolo v naravi, ki bi jo morali učenci ene od istrskih šol imeti prihodnji teden v Italiji, so odpovedali.

V Trstu odpovedali vse javne prireditve, šole zaprte

Izredne ukrepe za zajezitev virusa so minuli konec tedna uvedli v deželi Benečiji, oziroma Venetu, Emiliji-Romanji, Lombardiji in Piemontu. Od danes pa izredni ukrepi veljajo tudi v Furlaniji Julijski krajini.

V Furlaniji Julijski krajini so zaprte šole, univerze, odpovedane so kulturne in športne prireditve. V Miljah ne bo pustnih dogajanj in javnih prireditev, pojasnjuje županja Laura Marzi.

"Odpovedani so torej kulturni, verski, športni dogodki, zabave za otroke, zaprti bodo muzeji in knjižnice, tudi v domovih za starejše vsak izmed uporabnikov lahko sprejme le enega obiskovalca. Taka navodila nam je včeraj posredovala dežela."

Morebitne okužene s simptomi koronavirusa bodo namestili na gradu Tricesimo blizu Vidma in v nekdanji vojašnici pri Lazaretu blizu meje, dodaja Marzijeva.

"Nameščen bo zaščiten objekt za osebe, ki bodo za določeno obdobje v karanteni, ker so se vrnili bodisi iz rizičnih dežel ali so bili v stikih z okuženimi. Vse potrebno bodo pripravili v naslednjih dneh."

Šolarji so še tri dni na pustnih počitnicah, je povedala ravnateljica večstopenjske šole iz Doline, Lučka Križmančič. Sicer pa bodo šolska vrata zaprta do konca tedna.

"Danes so šole zaprte tudi za neučno osebje in morajo torej zapustiti šolske prostore. Otroški vrtci, šole vseh stopenj pa so zaprte do prvega marca, torej nimajo nobenih didaktičnih dejavnosti."

Predsednik dežele Massimiliano Fedriga je z župani občin v Vidmu za danes sklical sestanek glede zajezitve koronavirusa. V Furlaniji Julijski krajini sicer za zdaj še ni okuženih.

Novinarji Radia Koper