Foto: koper.si
Foto: koper.si

15. maja leta 1921 so se domačini v Marezigah uprli fašistom. Tudi temu obdobju se je pri svojem delu posvečal zgodovinar dr. Salvator Žitko, ki je postal častni občan Mestne občine Koper. Z njim se je srečala Tjaša Škamperle.

Zgodovinar Salvator Žitko je ob prejemu naziva častni občan presenečen in hvaležen, saj se, kot pravi, nakazuje miselni premik v mestu: "Da je začutil potrebo in videl moj, a ne le moj, doprinos k osvetlitvi burne zgodovinske preteklosti, ki jo je prehodilo to območje, in dragocene kulturne dediščine. To sta dva segmenta, ki sta bila zapostavljena."

Žitko je v pokoju, a še vedno aktivno vključen v zgodovinopisje, v tem letu s svojim prispevkom v zborniku, ki ga ob 100. obletnici upora pripravljajo v Marezigah.

"Ta upor je bil res spontan. Do njega je prišlo zaradi nacionalnega ponosa, ki se je postopno oblikoval skozi drugo polovico 19. stoletja. A ta spontani revolt ni bil slučajen!"

Spomin naj služi kot nauk, ko sledimo prebujanju nacionalizmom in sovraštva:
"Kar lahko hitro zaneti iskro in razmišljanje, ki lahko privede do neljubih dogodkov."

Včeraj so v pokrajinskem muzeju v Kopru odprli razstavo o 100-letnici upora, spominska slovesnost bo predvidoma junija. Na svečani seji mestnega sveta pa so podelili občinska priznanja in nagrade: prejeli so jih Stevo Vujič, Jasna Čebron in društvo Kondor.

Tjaša Škamperle