Foto: Reuters
Foto: Reuters

Temu neljubemu dogodku se niso mogli izogniti niti na sinočnji seji kanalskega občinskega sveta, kjer so pozvali policijo in inšpekcijske službe k bolj zavzeti obravnavi tega primera. V lokalni skupnosti so namreč vse bolj glasna namigovanja, da gre za namerno onesnaženje vodnega zajetja Ložice.

Preiskava vzroka onesnaženja vodnega zajetja Ložice prejšnjo sredo še ni končana, a mnenje posameznih svetnikov občine Kanal ob Soči je nedvoumno: "To je sabotaža! Sumim, da je temu tako, ker tam gor ni tovornjakov, ni avtov, ni ničesar, da bi lahko steklo v zajetje. To je povzročeno namenoma," pravi Jože Valentinčič, ki je tudi predsednik krajevne skupnosti Anhovo - Deskle, v okvir katere sodi naselje Ložice. Njegov svetniški kolega iz Desusa in podžupan Marko Bucik pa policiji očita premajhno resnost v obravnavi neljubih dogodkov v kanalski občini: "Onesnažiti vodo pomeni zastrupljanje naših občanov. To stvar je potrebno vzeti prekleto, prekleto resno!"

Komandir Policijske postaje Nova Gorica, Sejad Jušič, zagotavlja, da bodo storilca poskušali odkriti: "Je pa res, da zraven sodelujejo tudi druge inšpekcijske službe in vsaka v okviru pristojnosti, ki jih imamo, se trudi in se bomo potrudili, da pridemo tej zadevi do dna."

Takšnih dogodkov je v zadnjem času na Kanalskem preveč, rezultati do zdaj opravljenih analiz vode v Ložicah pa kažejo na vsebnost naftnih derivatov, pojasnjuje županja Tina Gerbec: "Sicer, kar mi je bilo povedano, vsebnost ni visoka, je pa še vedno prisoten vonj in to moramo, seveda, odpraviti."

Zato bo sanacija vodnega zajetja Ložice trajala še nekaj časa, dodajajo v kanalski občinski upravi.

Valter Pregelj