Kot so predstavili na novinarski konferenci, bo program poletnih prireditev v Novi Gorici letos nekoliko drugačen od prejšnjih let. Foto: Mestna občina Nova Gorica/Mateja Pelikan
Kot so predstavili na novinarski konferenci, bo program poletnih prireditev v Novi Gorici letos nekoliko drugačen od prejšnjih let. Foto: Mestna občina Nova Gorica/Mateja Pelikan

Mestna občina se je zaradi več kot trimilijonskega minusa v proračunu odpovedala organizaciji poletnega programa in k sodelovanju povabila lokalne ustvarjalce, javne zavode in nevladne organizacije. Od danes do konca avgusta bodo vsak dan na štirih osrednjih prizoriščih v mestu vrtnic potekali različni glasbeni, gledališki, filmski, plesni in literarni dogodki. Ti se bodo zaradi negotove epidemiološke situacije prilagajali trenutnim zdravstvenim razmeram.

Koordinatorica Goriškega poletja je mestna občina, ki je program oblikovala s pomočjo Kulturnega doma, Kinoateljeja, SNG-ja in Mostovne. Poletni večeri bodo potekali na štirih osrednjih prizoriščih - Trgu Silvana Furlana, Trgu Evrope, na Bevkovem trgu in Mostovni.

Kaj bo na slednjem prizorišču, je povedal Edvin Pozderović, direktor zavoda Mostovna: "Ponedeljki, torki bodo tematski, umirjeni, mogoče bo te dni kaj za otroke. Nimamo še vse dodelano, ker se direktive neprestano spreminjajo. Vsako sredo bomo imeli odprta vrata za tolkala z mentorjem Lucijanom Kodermacem. Nekateri večeri bodo literarni, v sklopu tolkalskih delavnic, srede bodo tudi koncertne."

"Kultura je na hudi preizkušnji, zato se bojimo, da ne bi pristala na respiratorjih," je povedala direktorica KD Nova Gorica, Pavla Jarc. V tem duhu so tudi razumeli povabilo mestne občine k soustvarjanju poletnega programa: "Lahko rečem, da bomo prispevali dva kamenčka v pester mozaik Goriškega poletja. Najprej kot koproducenti Letnega kina Silvana Furlana, glavni producent je Kinotelje, in potem še glasbeni del, ki smo ga poimenovali Poletni večeri z goriškimi glasbeniki."

Novogoriški SNG se bo poletnemu dogajanju pridružil z izbrano gledališko ponudbo za otroke, mladino in odrasle. Pripravili so šest uličnih in tri plesne predstave. Direktorica Maja Jerman Bratec: "... in sicer Evripidove Trojanke v Kromberku in Mlakarjevo komedijo Tutošamato."

Vse prireditve bodo brezplačne, razen izjem, ki pa so v programski knjižici Goriško poletje posebej označene.

Nataša Uršič