Fotomontaža: Radio Koper
Fotomontaža: Radio Koper

Sprememba se je lani zgodila v Izoli, kjer se je po dveh mandatih od županovanja poslovil Igor Kolenc. Nasledil ga je Danilo Markočič, ki se je že takoj na začetku moral soočiti z blokado občinskega računa. To je bil prvi resen preizkus za delovanje občinske uprave pod novim vodstvom.

Danilo Markočič je od svojega predhodnika tri dni pred prevzemom županske funkcije izvedel, da je občina izgubila sodni spor in mora zato plačati skoraj dva milijona evrov odškodnine in zamudnih obresti, kar je okrog 15 odstotkov občinskega proračuna. Ker so pravdo izgubili zaradi prostorskih aktov, v Izoli zdaj hitijo s sprejemanjem novega občinskega prostorskega načrta. Nenačrtovani izdatek je seveda lahko tudi priročen izgovor za revizijo predvolilnih obljub, a ne vseh! Nov kulturni center je zagotovo eden od projektov, ki se jim župan ne bi mogel odreči brez škode. Kulturni dom je bil namreč v središču volilne kampanje večine strank in list, od župana pa ga odločno zahteva tudi izolska kulturna srenja.

Kulturni dom Izola je potreben prenove, v zadnjih letih se vse pogosteje govori o nadomestni lokaciji.  Foto: Radio Koper/Jasna Preskar
Kulturni dom Izola je potreben prenove, v zadnjih letih se vse pogosteje govori o nadomestni lokaciji. Foto: Radio Koper/Jasna Preskar

Nobeno presenečenje ne bo, če bo ta naložba ključnega pomena za končno oceno Markočičevega mandata. Občina je sicer nekdanjo tovarno Mala oprema nedavno kupila prav z mislijo na umestitev kulturnega centra na območje med obalno promenado in Dantejevo ulico. Tja bi želela preseliti tudi občinsko upravo, ki jo trenutno še vodi višja svetovalka, pooblaščena za opravljanje nalog direktorja občinske uprave. Javni natečaj za direktorja uprave bo objavljen predvidoma po novem letu, tako da izbira enega od najtesnejših sodelavcev župana še čaka. Markočič si je delo precej olajšal s sklenitvijo koalicije; sprva je izjavljal, da ne bo sklepal zavezništev in da računa na sodelovanje vseh, a se je pozneje premislil in septembra podpisal koalicijsko pogodbo, ki mu pri sprejemanju odločitev v občinskem svetu zagotavlja večino in s tem lažje nadaljevanje mandata.

Nadaljujemo z občinama Kanal ob Soči in Renče-Vogrsko, kjer sta pred letom dni župansko mesto zasedla prva županja v dozdajšnji lokalni samoupravi na Goriškem in popolni novinec v lokalni politiki. Če si je županja Tina Gerbec pred tem nabirala izkušnje v kanalskem občinskem svetu, pa to ne velja za mladega podjetnika Tarika Žigona. Toda obema v prvem letu kaj več od uresničevanja že predhodno zastavljenih naložb, ni uspelo narediti.

V kanalski občini so letos največ pozornosti namenili turistični prepoznavnosti, cestni infrastrukturi in vodooskrbi. Premalo ali nič okoljski problematiki, menijo v opoziciji. Ta je v glasovalno poenotenem 17-članskem občinskem svetu zelo šibka - s tremi predstavniki Liste za zdravje in kakovost bivanja, od katerih sta dva pred kratkim odstopila. Tudi ob strinjanju z očitki iz peticije za zakonito in transparentno delovanje občine.

Stanovalce v Kanalu ob Soči še naprej razburja prepoved prometa na trgu Kontrada

Ljudska iniciativa je z njo občinsko oblast zelo razjezila. Kot tudi stanovalci Trga Kontrada, ki vladajočim očitajo samovoljo in neposluh. Si je pa županja Tina Gerbec po svoje uredila občinsko upravo - za razliko od kolega Tarika Žigona v občini Renče-Vogrsko. Tam v veliko primerih še kar vlada duh ali sindrom prejšnjega župana in njegovih zaveznikov.

To je občutiti tudi pri našem novinarskem delu. Res je zdajšnjemu županu uspelo umakniti svojega predhodnika iz občinskega odbora za gospodarstvo in si zagotoviti minimalno večino v občinskem svetu. A o županovi mlahavosti in neodločnosti govorijo tudi že njegovi podporniki. Ni novih projektov in strateških načrtov, v zraku ostaja predvolilna obljuba o pridobivanju evropskih sredstev. Izziv so vodovodi, kanalizacija, obvoznica Volčja Draga. Da leto izgubljenih priložnosti dobi pričakovani zagon.

Jasna Preskar in Valter Pregelj